Η εκδήλωση “Better Times: Are We Living Them?”, που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας και το Ίδρυμα Συνέλευσης Πολιτών της Μεσογείου, θα αποτελέσει αφορμή για συζήτηση και ανάλυση της έκθεσης τέχνης κολάζ “Better Times: Visions Of Contemporary Eterotopias” του καλλιτέχνη Federico Alcaro, η οποία παρουσιάζεται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος στη Λάρισα και εγκαινιάζεται στις 7 Οκτωβρίου 2022.
Η συζήτηση θα ξεκινήσει από τη δομή της έκθεσης, την ιδέα που κρύβεται πίσω από αυτήν και τους λόγους για τους οποίους σχεδιάστηκε ως ένα πολυδιάστατο ταξίδι όπου τα έργα τέχνης αγγίζουν πέντε μεγατάσεις (πίστη, τεχνολογία, κλιματική αλλαγή, σύνορα/όρια, γεωπολιτική) που κυριαρχούν στο σημερινό μας κόσμο.
Κάθε έργο τέχνης συνοδεύεται από μια λέξη ή έναν νεολογισμό, που συνδέεται με το έργο τέχνης αλλά δεν δίνει ένα μοναδικό νόημα, ώστε το κοινό να έχει την δυνατότητα να βρει άλλα. Αυτές οι λέξεις αποτελούν μέρος ενός πραγματικού δυστοπικού λεξιλογίου όπου μερικές είναι πολύ γνωστές και άλλες λιγότερο γνωστές, δίνοντας διάφορες ερμηνείες για την καθεμία, προκειμένου να αυξηθεί ο βαθμός προβληματισμού και να συναισθανθούν οι δέκτες ακόμη περισσότερο τα ετεροτοπικά οράματα, πιθανά μελλοντικά.
Από αυτό το σημείο θα ξεκινήσει ένας δημιουργικός διάλογος που θα περνάει μέσα από τις εγκάρσιες συνδέσεις των μεγατάσεων και θα φανεί πώς οι εικόνες, που αντανακλούν και τονίζουν ένα πιθανό ετεροτοπικό μέλλον, μπορούν να οδηγήσουν το κοινό να γίνει ενεργό υποκείμενο της κοινωνικής αλλαγής.
*Η έκθεση BETTER TIMES θα διαρκέσει από τις 7 έως τις 21 Οκτωβρίου 2022 και θα φιλοξενείται στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου ορόφου του Γαλλικού Ινστιτούτου, Κούμα 28 στη Λάρισα.
| Curated by: Federico Alcaro, Andreina Ghirlanda, Carlo Tachos
| Artist on show: Federico Alcaro, Victor Reginald Bob Abbey-Hart, Nicolas Fiedler
Σύντομο Βιογραφικό του Καλλιτέχνη:
Ο Federico Alcaro είναι ένας Ιταλός αρχιτέκτονας που ασχολείται με την ανθρωπιστική αρχιτεκτονική. Πάντα τον ενδιέφερε η σχέση μεταξύ της αρχιτεκτονικής και των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης των αναπτυσσόμενων χωρών σε διάφορα επίπεδα. Η καλλιτεχνική του πορεία ξεκινά το 2018 όταν κατά τη διάρκεια των σπουδών του προσεγγίζει πειραματικά μέσω γραφικών αναπαραστάσεων, σύγχρονα φαινόμενα που αφορούν την αρχιτεκτονική, την μετακίνηση πληθυσμών – μεταναστεύσεις- και τις επιπτώσεις που προκύπτουν στα σημεία επαφής μεταξύ διαφορετικών κύκλων ζωής. Τα επόμενα χρόνια εδραίωσε τη μέθοδο αυτή αλλά και το καλλιτεχνικό του στυλ συμμετέχοντας σε διάφορες εκθέσεις σε όλο τον κόσμο, λαμβάνοντας βραβεύσεις και διακρίσεις. Η έρευνα συνεχίζεται μέχρι σήμερα για τη δυναμική της σύγχρονης κοινωνίας σε αλληλεπίδραση με τον φυσικό, τεχνητό και κοινωνικό χώρο.