Το Πάρκο Καινοτομίας joist_3hs%1@ 28 Φεβρουαρίου, 2022

Το Πάρκο Καινοτομίας

Το Πάρκο Καινοτομίας JOIST δημιουργεί νέους τρόπους με τους οποίους η καινοτομία υιοθετείται από άτομα και επιχειρήσεις με διαφορετικό υπόβαθρο και στόχους. Διασφαλίζει ότι η κοινότητά του ενδυναμώνεται και οι ιδέες των μελών της αναπτύσσονται και ευδοκιμούν.

Ενισχύει τη διάδοση και τη διαχείριση της γνώσης, το επιχειρηματικό πνεύμα, δημιουργεί δίκτυα συνεργασίας και προσφέρει εργασιακές πρακτικές χωρίς αποκλεισμούς. Λειτουργεί ως σταθμός για ακαδημαϊκά ιδρύματα, επιχειρήσεις, άτομα με επιχειρηματικό πνεύμα, λάτρεις της καινοτομίας, αρχάριους και όσους ενδιαφέρονται να αναπτύξουν, να δοκιμάσουν και να μάθουν νέα πράγματα.

Κάτω από τη στέγη του JOIST, τα μέλη του μοιράζονται γνώσεις και εμπειρία, χτίζοντας ένα οικοσύστημα συνεργατών. Σε κάθε συστάδα ξεχωριστά, αλλά συνδυάζοντας και τις τέσσερις, το Πάρκο Καινοτομίας JOIST καλλιεργεί έναν «οικισμό» όπου οι επιχειρήσεις, τα συνδεδεμένα ιδρύματα και οι ενδιαφερόμενοι διασυνδέονται προκειμένου να αυξήσουν τα επίπεδα καινοτομίας και παραγωγικότητάς τους, ώστε να εξελιχθούν σε πρωταγωνιστές σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Το JOIST είναι το πιο πρόσφατο εγχείρημα του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας – iED και αποτελεί το μεγαλύτερο Πάρκο Καινοτομίας σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας δημιουργεί και προάγει καινοτόμες επιχειρηματικές λύσεις για κοινότητες, επιχειρήσεις και άτομα. Με περισσότερα από 17 χρόνια εμπειρίας σε έργα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό δίκτυο 4.000+ εταίρων, σε περισσότερες από 40 χώρες.

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Το JOIST βρίσκεται εντός του αστικού ιστού της πόλης της Λάρισας, σε ένα χώρο 1.800τ.μ. και αποτελεί ένα υποδειγματικό μοντέλο βιοκλιματικού σχεδιασμού και επαναχρησιμοποίησης βιομηχανικού κτηρίου. Στην ανακατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν υλικά που προέρχονται από ανακύκλωση, φιλικά προς το περιβάλλον. Επαναχρησιμοποιήθηκαν σε αυτό και υλικά, μηχανήματα και κατασκευές που προήλθαν από την προηγούμενη ζωή του κτηρίου (βιοτεχνικό κτήριο παραγωγής αλουμινίου), με απώτερο σκοπό να μειωθεί το ενεργειακό αποτύπωμα της νέας κατασκευής αλλά και να αναδειχθεί η βιομηχανική κληρονομιά της Λάρισας.

Το Πάρκο Καινοτομίας ανταποκρίνεται σε υψηλές απαιτήσεις προσβασιμότητας, παρέχει υπερυψηλές ταχύτητες Internet και καλύπτει ένα μεγάλο ποσοστό των ενεργειακών αναγκών του από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (εγκατάσταση φωτοβολταϊκών). Ο περιβάλλων χώρος του κτηρίου σχεδιάστηκε με σκοπό να δημιουργήθει μία ανοιχτή κοινωνική εστία πρασίνου κλίμακας γειτονιάς, η οποία προωθεί την κοινωνική αναμόχλευση.

Η νέα χωρική διαμόρφωση έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε το παλιό κτήριο να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο μεταλλικό βιομηχανικό κτήριο. Η νέα δομή λειτουργεί ως ευέλικτο περιβάλλον εργασίας, χρησιμοποιώντας ως συνθετικό εργαλείο την οργάνωση ενός οικοσυστήματος γύρω από μία εσωτερική πλατεία που αναπτύσσεται στο αίθριο του παλιού βιοτεχνικού κτηρίου.

Το JOIST έχει σχεδιαστεί για να στεγάσει ένα ευρύ φάσμα εταιρειών και να προσφέρει σύγχρονους χώρους μάθησης, δικτύωσης, συνεργασίας, παιχνιδιού, παρουσιάσεων και ανάπτυξης, σ’ ένα βιομηχανικό χώρο.

Μέσω της αποκατάστασης και επανάχρησης του βιομηχανικού εξοπλισμού και αξιοποιώντας τα στοιχεία προσανατολισμού και θέας, καταργήθηκαν οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε διπόλα όπως:

  • Ο γραμμικός τρόπος παραγωγής σε σχέση με το σχεδιασμό για συνέργειες.
  • Η διάσταση ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο.
  • Η διασύνδεση λειτουργιών γειτονιάς και λειτουργιών κέντρου πόλης.
  • Ο επαναπρογραμματισμός των λειτουργιών της εργασίας και της αναψυχής.
  • Η προώθηση ενός περιβάλλοντος που θα συγκεράζει ιδέες όπως η παραγωγή, η έρευνα και η μάθηση.

Η συνύπαρξη όλων αυτών των φαινομενικά ετερόκλητων διαστάσεων αναδεικνύει τη λειτουργία του JOIST.

Το Πάρκο Καινοτομίας φιλοξενεί ένα υβριδικό πρόγραμμα δόμησης που ανταποκρίνεται στις αυξανόμενες απαιτήσεις της μετα-εργατικής εποχής. Αποτελεί, ταυτόχρονα, ένα κέντρο ψηφιακής καινοτομίας και εκπαίδευσης που φιλοξενεί πολιτιστικές, κοινωνικές και επιχειρηματικές εκδηλώσεις.

To JOIST είναι προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρίες, φιλικό προς τα κατοικίδια αλλά και προς τις μέλισσες, συμβάλλοντας στην προστασία του πληθυσμού τους σε τοπικό επίπεδο.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΡΚΟ
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
ΓΙΑ ΕΜΑΣ

Ορίζουμε το JOIST ως Πάρκο Καινοτομίας, καθώς έχει σχεδιαστεί μεθοδικά για να στεγάσει την καινοτομία, σε κάθε μορφή και στάδιό της. Καλωσορίζουμε ιδέες, αναπτύσσουμε εννοιολογικά πλαίσια, προωθούμε αποτελεσματικές λύσεις και υποστηρίζουμε ποικίλα προϊόντα και υπηρεσίες.

Η προσέγγισή μας είναι διεπιστημονική, συνδυάζοντας μεθοδολογίες από διαφορετικά περιβάλλοντα, όπως κόμβους ψηφιακής καινοτομίας, επιστημονικά πάρκα, θερμοκοιτίδες, επιταχυντές, κέντρα ικανοτήτων και συνεργατικούς χώρους εργασίας.