Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη & Κυκλική Οικονομία

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ & ΩΡΑ
Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024 | 18:00 - 19:30
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Future Learning Lab
ΕΙΣΟΔΟΣ
ΔΩΡΕΑΝ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Σε αυτή την ανοιχτή εκδήλωση, θέτουμε σε πρώτη πλάνο τις έννοιες της κυκλικής οικονομίας και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Οι αυξανόμενες κοινωνικοοικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, “καλούν” τις επιχειρήσεις να είναι κοινωνικά υπεύθυνες, ενσωματώνοντας στη στρατηγική τους ζητήματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, της κοινωνικής δικαιοσύνης, των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της εταιρικής διακυβέρνησης. Παράλληλα, η κλιματική αλλαγή φέρει κοινωνικοοικονομικές αλλαγές, οι οποίες ισχυροποιούν συνεχώς ως ανάγκη τις πολιτικές και τις αποφάσεις που συνδέονται με την έννοια της κυκλικής οικονομίας. Η κυκλική οικονομία ως στρατηγική επιλογή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και των κοινωνιών γενικότερα.

Πόσο έτοιμες είναι οι επιχειρήσεις να προσαρμοστούν σε νέα μοντέλα λειτουργίας προκειμένου να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους; Ποιοι πόροι απαιτούνται γι αυτήν την προσαρμογή; Προσφέρει το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας ένα πλαίσιο μεγαλύτερης βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις, σε σχέση με το γραμμικό οικονομικό σύστημα; Τι σημαίνει η έννοια της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης; Πόσο σημαντική είναι η “εταιρική υπευθυνότητα” των επιχειρήσεων για την αύξηση της απόδοσής τους; Ποιοι είναι οι παράγοντες που καθορίζουν την ανάπτυξη προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης;

Η εκδήλωση απευθύνεται κυρίως σε επιχειρήσεις, startupers, επενδυτές, φοιτητές και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης με κύριο στόχο να δοθούν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, να αποσαφηνιστούν οι βασικές έννοιες της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και της κυκλικής οικονομίας και να παρουσιαστούν καλές πρακτικές.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

ATZENTA

Η Κυκλική Οικονομία και η Αξιοποίηση των Πρώτων Υλών
Ομιλητής: Κωνσταντίνος Μελάς, Καθηγητής στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο (Οικονομικά & Ναυτιλιακά), Υπεύθυνος Προγραμμάτων

Χαιρετισμός - Η Ιστορία και η Αποστολή του Κολλεγίου Perrotis: Εστιάζοντας στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη του Κολλεγίου (ως Παράρτημα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης)
Ομιλητής: Δρ Κωνσταντίνος Ρότσιος, Διευθυντής του Perrotis College

Εκπαίδευση και Συμβουλευτική Παραγωγών
Ομιλητής: Κωνσταντίνος Ζουκίδης, Καθηγητής του Perrotis College

Εφαρμογή Όρων (Εταιρικής) Κοινωνικής Ευθύνης από Εκπαιδευτικό Ίδρυμα: Το Παράδειγμα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής
Ομιλητής: Θεόδωρος Καλλίτσης, Διευθυντής του Εκπαιδευτικού Αγροκτήματος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

Από την Γραμμική στην Κυκλική Οικονομία: Μία Ευκαιρία Μετασχηματισμού για την Αγορά και το Εργατικό Δυναμικό
Ομιλητής: Αλέκος Παπαχατζής, Καθηγητής Δενδροκομίας Παν. Θεσσαλίας, Πρόεδρος τμ. Γεωπονίας, Αγροτεχνολογίας, Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του "Ινστιτούτου Κυκλικής Οικονομίας & Κλιματικής Αλλαγής"

Η Έννοια της Περιβαλλοντικής, Κοινωνικής και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG) και η Βιώσιμη Ανάπτυξη για τις Επιχειρήσεις
Ομιλήτρια: Νικολίνα Ζερβού, Project & Proposal Manager, Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας iED

Ανοιχτή Συζήτηση & Δικτύωση

ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ