Συμπερίληψη, Βιωσιμότητα & Καινοτομία στον Πολιτισμό

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ & ΩΡΑ
Σάββατο 18 Μαΐου 2024 | 11:00 - 14:00
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Αμφιθέατρο AGORA & Future Learning Lab
ΕΙΣΟΔΟΣ
ΔΩΡΕΑΝ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977, τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Η φετινή διεθνής ημέρα μουσείων έχει στόχο να αναδείξει τα μουσεία ως χώρους σύγκλισης της εκπαίδευσης και της έρευνας, καλύπτοντας, σύμφωνα με την ICOM «… ένα ευρύτατο πεδίο, από την τέχνη και την ιστορία ως την επιστήμη και την τεχνολογία, όπου η καινοτομία ενώνεται με την παράδοση».

Στον πυρήνα αυτής της σύγκλισης μεταξύ εκπαίδευσης και έρευνας, τοποθετούνται οι έννοιες της συμπερίληψης, της βιωσιμότητας και της καινοτομίας. Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Πάρκο Καινοτομίας JOIST, o Οργανισμός VRARA (VR/AR Association) και το Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου Smooth, συνδιοργανώνουν εκδήλωση ανοιχτή με στόχο, μέσα από ένα σύνολο διαδραστικών δράσεων και ενημερωτικών παρουσιάσεων, να αναδειχθεί η σημασία των εννοιών της συμπερίληψης και της καινοτομίας στον πολιτισμό, για έναν κόσμο πιο βιώσιμο. Σε αυτή τη διαδικασία, οι νέες τεχνολογίες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο, τόσο στον χώρο της εκπαίδευσης όσο και του πολιτισμού, για τη διαμόρφωση ενός κόσμου χωρίς αποκλεισμούς.

Μικροί και μεγάλοι είναι ευπρόσδεκτοι να γιορτάσουν τη διεθνή ημέρα μουσείων, συμμετέχοντας σε πλήθος δραστηριότητων, στις οποίες οι εμβυθιστικές τεχνολογίες έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η υποστήριξη όλων, για τη δημιουργία ενός κόσμου χωρίς αποκλεισμούς, στον οποίο ο πολιτισμός και η εκπαίδευση καινοτομούν, μας αφορά όλους!

Η εκδήλωση απευθύνεται σε:

  • Οργανισμούς, φορείς, εργαστήρια πολιτισμού
  • Startups και επιχειρήσεις πολιτισμού
  • Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
  • Εργαζόμενους στον χώρο της εκπαίδευσης και της τέχνης
  • Άτομα με κινητικές και αισθητηριακές βλάβες
  • Δομές υγείας που φιλοξενούν άτομα με κινητικά προβλήματα και δημόσια νοσοκομεία
  • Γενικό κοινό
  • Παιδιά 12+ ετών

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

ATZENTA
11:00 – 11:15

| Προσέλευση

11:15 – 12:00

| Α’ Μέρος - Αμφιθέατρο & Εκθεσιακός χώρος JOIST
«Η Ενεργοποίηση των Πολιτών και η Συμβολή της Τεχνολογίας στη Μεταφορά της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς»

– «Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά», Κλαίρη Μπακούρα, Θεατρολόγος, Επιμελήτρια Εκθέσεων, Γιάννης Ντάβαρος, Φιλόλογος, Εκπαιδευτής Νέων Τεχνολογιών JOIST

– «Η Συμβολή των Εμβυθιστικών Τεχνολογιών στη Μεταφορά της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς», Tom Kolokithas, President of the Greek Chapter of the VR/AR Association

– «Μια Μελέτη Περίπτωσης για τη Δημιουργία Ψηφιακού Διδύμου των Εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα-Λιναρδάτου στην Πλατφόρμα ThingLink και την Προβολή του Μέσω του ClassVR», Διονύσης Καριμπίδης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών, Καθηγητής Πληροφορικής και Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα – Λιναρδάτου

Μετά το τέλος των εισηγήσεων οι συμμετέχοντες/ουσες θα μεταφερθούν στον εκθεσιακό χώρο του JOIST, όπου με τη χρήση των VR μασκών θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στο ψηφιακό δίδυμο των εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα – Λιναρδάτου.

12:00 – 13:30

| Β’ Μέρος - AGORA
Εργαστήρι Δημιουργικής Εξοικείωσης με τις Αρχές της Προσβασιμότητας και της «Αισθητικής της Πρόσβασης», ΣΜουΘ (Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου)

Στόχος του εργαστηρίου είναι να εισαγάγει όσους/ες συμμετέχουν στις βασικές αρχές δημιουργίας μιας καθολικά προσβάσιμης δράσης, να δώσει χρήσιμα εργαλεία και ιδέες για το πώς μπορούμε να προσφέρουμε μια όσο το δυνατόν ισότιμη και πλούσια εκπαιδευτική ή καλλιτεχνική εμπειρία σε άτομα με μειωμένη όραση, ακοή ή κινητικότητα.

Συντονίζουν: Κώστας Λαμπρούλης, Δέσποινα Μπουνίτση

Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα: Εύη Ορφανίδου

11:00 - 14:00

| Γ’ Μέρος - Co-working Space & Αμφιθέατρο
Παράλληλη Δράση

11:00 - 13:30

| Co-working Space
Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν εικονικά μέρος της ζωής του συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα μέσω της χρήσης εμβυθιστικής τεχνολογίας (VR μάσκες). Μέγιστος χρόνος εμπειρίας: 20 λεπτά. Η εικονική περιήγηση φέρει το θέμα: “ Στο Βερολίνο του Νίκου Σκαλκώτα. Αναμνήσεις ενός συνθέτη ."

13:30 - 14:00

| Αμφιθέατρο
" Διαδραστική αφήγηση και συμμετοχικότητα στην πολιτιστική κληρονομιά ", Κατερίνα Σέρβη, δημιουργός περιεχομένου, ομάδα Narralive, Eρευνητικό Κέντρο Αθηνά, ΕΚΠΑ

ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ