Ολοκληρώθηκε το Πρώτο Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης Επαγγελματιών Αγροτών από την Ινδία στην Ελλάδα vbouronikos 7 Σεπτεμβρίου, 2023

Ολοκληρώθηκε το Πρώτο Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης Επαγγελματιών Αγροτών από την Ινδία στην Ελλάδα

Σε έναν κόσμο όπου οι παγκόσμιες συνεργασίες και η ανταλλαγή γνώσεων αποτελούν το κλειδί για την πρόοδο, μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία πήρε σάρκα και οστά στην Ελλάδα. Το πρώτο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης για επαγγελματίες αγρότες από την Ινδία  ολοκληρώθηκε πρόσφατα με επιτυχία, ενισχύοντας σημαντικά τον γεωργικό τομέα τόσο της Ινδίας όσο και της Ελλάδας. 

Μια Στρατηγική Συνεργασία Ξεδιπλώνεται

Η απαρχή αυτού του εγχειρήματος εντοπίζεται στην επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ινδίας, κ. Narendra Modi, στην Ελλάδα. Η συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου στις 25 Αυγούστου 2023, έθεσε τις βάσεις για μια στρατηγική συνεργασία που θα φέρει την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο γίνεται αντιληπτή και ασκείται η γεωργία.

Ο ακρογωνιαίος λίθος της εταιρικής σχέσης ήταν η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, με επίκεντρο τη συνεργασία στους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Η συμφωνία αυτή, η οποία υπογραμμίζει τη σημασία της έρευνας και της καινοτομίας στη γεωργία, ενώ εστιάζει στον κεντρικό κεντρικό ρόλο του γεωργικού τομέα στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, της οικονομικής σταθερότητας και ενός βιώσιμου μέλλοντος.

Η Γέννηση ενός Μοναδικού Προγράμματος

Η έναρξη του προγράμματος πρακτικής άσκησης “Καλές Πρακτικές για την Αύξηση της Παραγωγής Γάλακτος σε Ινδικά Αγροκτήματα” σηματοδότησε το πρώτο βήμα αυτής της οραματικής συνεργασίας. Σχεδιασμένο και προσεκτικά υλοποιημένο από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τον διεθνή όμιλο SALAS International Group s.a. και το Πάρκο Καινοτομίας JOIST, το πρόγραμμα απευθύνεται στις ειδικές ανάγκες των Ινδών γεωργών και κτηνοτρόφων σε τρεις βασικούς τομείς: κτηνοτροφία και γαλακτοπαραγωγή, η γεωργική τεχνολογία και η ιχθυολογία. 

Από την Ινδία στην Θεσσαλία για μια Εμβυθιστική Μάθηση

Στο επίκεντρο αυτού του προγράμματος βρίσκεται η εμβυθιστική του προσέγγιση. Δεκαοκτώ επαγγελματίες αγρότες από την Ινδία με γαλακτοπαραγωγικές κτηνοτροφικές μονάδες ξεκίνησαν ένα ταξίδι σε αγροκτήματα, εταιρείες ζωοτροφών και εργοστάσια επεξεργασίας γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων σε ολόκληρη τη Θεσσαλία. Οι επισκέψεις σε φημισμένες εγκαταστάσεις όπως η Φάρμα Γκόγκος και η Φάρμα Ντόντος στην Ελασσόνα, η Πρότυπη Μονάδα Εκτροφής Αγελάδων Γαλακτοπαραγωγής Καλέτσης και η εταιρεία ζωοτροφών NUPREMA στα Τρίκαλα εμπλούτισαν τις πρακτικές τους γνώσεις.

Οι κτηνοτρόφοι αυτοί είχαν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εξειδικευμένα σεμινάρια και διαδραστικά εργαστήρια στο Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οι συναντήσει