Ολοκληρώθηκε το Πρώτο Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης Επαγγελματιών Αγροτών από την Ινδία στην Ελλάδα vbouronikos 7 Σεπτεμβρίου, 2023

Ολοκληρώθηκε το Πρώτο Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης Επαγγελματιών Αγροτών από την Ινδία στην Ελλάδα

Σε έναν κόσμο όπου οι παγκόσμιες συνεργασίες και η ανταλλαγή γνώσεων αποτελούν το κλειδί για την πρόοδο, μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία πήρε σάρκα και οστά στην Ελλάδα. Το πρώτο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης για επαγγελματίες αγρότες από την Ινδία  ολοκληρώθηκε πρόσφατα με επιτυχία, ενισχύοντας σημαντικά τον γεωργικό τομέα τόσο της Ινδίας όσο και της Ελλάδας. 

Μια Στρατηγική Συνεργασία Ξεδιπλώνεται

Η απαρχή αυτού του εγχειρήματος εντοπίζεται στην επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ινδίας, κ. Narendra Modi, στην Ελλάδα. Η συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου στις 25 Αυγούστου 2023, έθεσε τις βάσεις για μια στρατηγική συνεργασία που θα φέρει την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο γίνεται αντιληπτή και ασκείται η γεωργία.

Ο ακρογωνιαίος λίθος της εταιρικής σχέσης ήταν η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, με επίκεντρο τη συνεργασία στους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Η συμφωνία αυτή, η οποία υπογραμμίζει τη σημασία της έρευνας και της καινοτομίας στη γεωργία, ενώ εστιάζει στον κεντρικό κεντρικό ρόλο του γεωργικού τομέα στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, της οικονομικής σταθερότητας και ενός βιώσιμου μέλλοντος.

Η Γέννηση ενός Μοναδικού Προγράμματος

Η έναρξη του προγράμματος πρακτικής άσκησης “Καλές Πρακτικές για την Αύξηση της Παραγωγής Γάλακτος σε Ινδικά Αγροκτήματα” σηματοδότησε το πρώτο βήμα αυτής της οραματικής συνεργασίας. Σχεδιασμένο και προσεκτικά υλοποιημένο από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τον διεθνή όμιλο SALAS International Group s.a. και το Πάρκο Καινοτομίας JOIST, το πρόγραμμα απευθύνεται στις ειδικές ανάγκες των Ινδών γεωργών και κτηνοτρόφων σε τρεις βασικούς τομείς: κτηνοτροφία και γαλακτοπαραγωγή, η γεωργική τεχνολογία και η ιχθυολογία. 

Από την Ινδία στην Θεσσαλία για μια Εμβυθιστική Μάθηση

Στο επίκεντρο αυτού του προγράμματος βρίσκεται η εμβυθιστική του προσέγγιση. Δεκαοκτώ επαγγελματίες αγρότες από την Ινδία με γαλακτοπαραγωγικές κτηνοτροφικές μονάδες ξεκίνησαν ένα ταξίδι σε αγροκτήματα, εταιρείες ζωοτροφών και εργοστάσια επεξεργασίας γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων σε ολόκληρη τη Θεσσαλία. Οι επισκέψεις σε φημισμένες εγκαταστάσεις όπως η Φάρμα Γκόγκος και η Φάρμα Ντόντος στην Ελασσόνα, η Πρότυπη Μονάδα Εκτροφής Αγελάδων Γαλακτοπαραγωγής Καλέτσης και η εταιρεία ζωοτροφών NUPREMA στα Τρίκαλα εμπλούτισαν τις πρακτικές τους γνώσεις.

Οι κτηνοτρόφοι αυτοί είχαν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εξειδικευμένα σεμινάρια και διαδραστικά εργαστήρια στο Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οι συναντήσεις αυτές τους εισήγαγαν σε τεχνολογίες αιχμής, σύγχρονα μηχανήματα και πρακτικές μεθόδους για τη βελτιστοποίηση των μονάδων τους και την αύξηση της παραγωγής γάλακτος.

Η Τελετή Αποφοίτησης

Το αποκορύφωμα αυτού του μετασχηματιστικού ταξιδιού γιορτάστηκε με μια τελετή αποφοίτησης στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023. Ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Ινδία, κ. Δημήτριος Ιωάννου, απένειμε πιστοποιητικά επιτυχούς συμμετοχής στους αφοσιωμένους αγρότες. 

Η παρουσία εκλεκτών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Χαράλαμπου Μπιλλίνη, των Αντιπρυτάνεων, κ. Ιωάννη Στεφανίδη, κ. Σπυρίδωνος Καραμάνου, κ. Ευθύμιου Προβίδα και κ. Ιωάννη Αναγνωστόπουλου, του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, κ. Γρηγόρη Βλαχάκη, της Διευθύντριας και Υπεύθυνης Εκπαίδευσης του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας – Γαλλικής Πρεσβείας, κας Χρύσας Βουλγαράκη, των στελεχών-εκπροσώπων της SALAS International Group s.a., κ. Μάνου Παυλάκη και κ. Βασίλη Αθανασιάδη, του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και του Γενικού Διευθυντή του Πάρκου Καινοτομίας JOIST, κ. Τάσου Βασιλειάδη, κ. Αντώνη Κυρίτση και κ. Βασίλη Αβραμούδη, προσέδωσαν μια επίσημη νότα στην εκδήλωση απονομής.

Ένα Όραμα για Αμοιβαία Ανάπτυξη

Την τελετή προλόγισε ο κ. Μπιλλίνης, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, λέγοντας “Είναι πολύ σημαντικό που ανοίξαμε αυτόν το δίαυλο συνεργασίας και ανταλλαγής γνώσεων, τεχνολογιών και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των δύο χωρών”.

Μιλώντας στην τελετή απονομής, ο κ. Βασιλειάδης, Πρόεδρος του JOIST, επεσήμανε πως η συλλογική προσπάθεια έκανε πραγματικότητα αυτό το πρόγραμμα κατάρτισης. Επίσης, τόνισε πώς ο συνδυασμός έμπειρων εκπαιδευτών, τεχνολογίας αιχμής και σύγχρονου εξοπλισμού παρείχε μια ολοκληρωμένη και ελκυστική μαθησιακή εμπειρία.

Ο πρέσβης Ιωάννου υπογράμμισε τη σημασία του προγράμματος αυτού για τη σύνδεση της Ελλάδας με την Ινδία στον αγροτικό τομέα. Υπογράμμισε τη σημασία της αμοιβαίας ανταλλαγής γνώσεων, με την Ελλάδα να προσφέρει την τεχνογνωσία της και ταυτόχρονα να αποκτά πολύτιμες γνώσεις από τους επαγγελματίες αγρότες της Ινδίας.

Ενίσχυση των Δεσμών Ελλάδας - Ινδίας για ένα Βιώσιμο Μέλλον

Αυτή η πρωτοποριακή συνεργασία μεταξύ της Ινδίας και της Ελλάδας στους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας υπόσχεται να αυξήσει την παραγωγικότητα, να βελτιώσει την ποιότητα των προϊόντων και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα. Ανοίγει επίσης την πόρτα για αμοιβαία βιώσιμη ανάπτυξη.

Καθώς το πρόγραμμα ολοκληρώνει την αρχική του φάση, αναμένουμε μια δυναμική συνέχιση τους επόμενους μήνες. Νέα θέματα και μαθήματα κατάρτισης θα εμπλουτίσουν περαιτέρω την εμπειρία των επαγγελματιών αγροτών από την Ινδία στην Ελλάδα.

Σχετικά με τους διοργανωτές

Ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να αναγνωρίσουμε τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από αυτή τη μετασχηματιστική πρωτοβουλία:

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι το τρίτο μεγαλύτερο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας, σε 5 πόλεις (Βόλος, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Λαμία) με διοικητική έδρα το Βόλο. Διαθέτει 8 Σχολές και 35 Τμήματα, 99 προγράµµατα Μεταπτυχιακών Σπουδών σε σύγχρονα γνωστικά αντικείμενα, 12 Ινστιτούτα στο Πανεπιστηµιακό Κέντρο Έρευνας και Καινοτοµίας, 229 Εργαστήρια και 97 Κλινικές και Μονάδες στο κέντρο της Ελλάδας με εύκολη πρόσβαση. Προάγει τη γνώση μέσω της διδασκαλίας και της έρευνας, καλλιεργεί την καινοτομία και συνεισφέρει στην πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Η SALAS International Group s.a. είναι μία εταιρεία που προσφέρει μια ολοκληρωμένη σειρά υπηρεσιών σε διάφορους τομείς μεταξύ των οποίων είναι η παροχή ολοκληρωμένων λύσεων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και στον τομέα των τροφίμων. Η SALAS International Group S.A. ειδικεύεται στην προετοιμασία πακέτων ανθρωπιστικής βοήθειας όπως κιτ τροφίμων, υγιεινής, πρώτων βοηθειών, γέννησης – έκτακτης ανάγκης, εκπαιδευτικά, καταφυγίου κ.λπ. για ΜΚΟ, Διεθνής Οργανισμούς (ΕΕ, ΟΗΕ κ.λπ.) ή τοπικές Κυβερνήσεις με σκοπό την ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Οι Διεθνής Πιστοποιήσεις της εταιρείας διασφαλίζουν την ασφάλεια και την ποιότητα των υπηρεσιών της, καθώς επίσης και οι καινοτόμες τεχνολογίες ελαχιστοποίησης εκπομπών άνθρακα συμβάλουν στην μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Με ένα εκτεταμένο δίκτυο συνεργατών και 30 χρόνια εμπειρίας, η SALAS International Group s.a. υπερέχει στην παροχή καινοτόμων λύσεων, προσαρμοσμένων στις μοναδικές ανάγκες των πελατών της.

Το Πάρκο Καινοτομίας JOIST αναπτύσσει ένα phygital οικοσύστημα που ενισχύει την καινοτομία και τη μεταφορά γνώσης μέσω ενός ισχυρού δικτύου σε ολόκληρη την Ευρώπη. Προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και χώρων για δικτύωση, εργασία και συνεργασία, παραγωγή και υιοθέτηση καινοτομίας, εκπαίδευση και επιχειρηματική ανάπτυξη. Ενισχύει τη διανομή και τη διαχείριση της γνώσης, το επιχειρηματικό πνεύμα, τον αντίκτυπο και τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων, δημιουργεί δίκτυα συνεργασίας, συμβάλλει στην πρόοδο της τοπικής κοινότητας και εμπνέει μαθητές, φοιτητές και νέους. Η δυναμική κοινότητα του, το JOIST Community, αποτελείται από δραστήρια και ταλαντούχα μέλη, όπως επιχειρηματίες, start uppers, επιστήμονες και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, λάτρεις της καινοτομίας και καλωσορίζει όλους όσους ενδιαφέρονται να αναπτύξουν νέες ιδέες, προϊόντα και υπηρεσίες.

Κλείνοντας

Το  πρώτο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης για επαγγελματίες αγρότες από την Ινδία αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας για την επιδίωξη της γεωργικής αριστείας. Είναι μια απόδειξη της δύναμης της ανταλλαγής γνώσεων και των απεριόριστων δυνατοτήτων που κρύβει για ένα βιώσιμο μέλλον.