ACSOC | JOIST Πάρκο Καινοτομίας

ACSOC

Advanced Cooperative Security Operation Centers
ACSOC
Advanced Cooperative Security Operation Centers
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ:
1 Ιανουαρίου, 2025
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ:
31 Δεκεμβρίου, 2027
REFERENCE:
101190248
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
Digital Europe

Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι απόψεις και γνώμες που εκφράζονται ανήκουν αποκλειστικά στους συγγραφείς και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του ECCC. Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε η αρμόδια αρχή χρηματοδότησης φέρουν ευθύνη για αυτές.

WEBSITE:
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ:
ALMAVIVA
ΕΤΑΙΡΟΙ:
  • JOIST Innovation Park (GR)
  • DNSC – DIRECTORATUL NATIONAL DE SECURITATE CIBERNETICA (RO)
  • POLITECNICO di BARI (IT)

ΣΤΟΧΟΣ

Το έργο ACSOC ενισχύει τις δυνατότητες των ευρωπαϊκών Κέντρων Επιχειρήσεων Ασφαλείας (SOC) αξιοποιώντας προηγμένα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης. Βελτιώνει την ανίχνευση και αντιμετώπιση απειλών, ενισχύει τη συνεργασία με CERTs και CSIRTs, και προσφέρει πρακτικές λύσεις ακόμα και για ΜΜΕ χωρίς εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις. Η πλήρης συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές, όπως η Οδηγία NIS2, καθιστά το έργο πυλώνα ενός ασφαλούς, συνδεδεμένου και συμβατού οικοσυστήματος κυβερνοασφάλειας.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΡΓΟΥ

Δραστηριότητα 1: Ορισμός Προδιαγραφών και Μοντελοποίηση Περιπτώσεων Εφαρμογής

Εντοπισμός αναγκών, σχεδιασμός σεναρίων ασφαλείας και διαμόρφωση στρατηγικών διαχείρισης δεδομένων και απορρήτου. Η δραστηριότητα καθορίζει τις βάσεις του έργου με πρακτική και κανονιστική προσέγγιση.

Δραστηριότητα 2: Εξέλιξη Συστήματος Threat Intelligence

Ανάπτυξη ευφυών συστημάτων ανάλυσης απειλών που προβλέπουν νέες επιθέσεις και μεταβαλλόμενα μοτίβα. Συνδυάζει γεωπολιτική πληροφόρηση, τεχνολογική παρακολούθηση και αλγόριθμους μηχανικής μάθησης για να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ SOCs και CERTs/CSIRTs.

Δραστηριότητα 3: Εξέλιξη Συστήματος Ανίχνευσης Ανωμαλιών

Υιοθέτηση τεχνολογιών βαθιάς μάθησης για την ανίχνευση ασυνήθιστης δραστηριότητας. Η δραστηριότητα βελτιώνει την ακρίβεια και την ευφυΐα των μηχανισμών ειδοποίησης, παρέχοντας ταυτόχρονα διαφάνεια και συμβατότητα με τις ρυθμίσεις για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Δραστηριότητα 4: Προκλήσεις Κυβερνοασφάλειας στις Ομοσπονδιακές Λύσεις ΤΝ

Ανάπτυξη αποκεντρωμένων λύσεων ΤΝ που διασφαλίζουν την προστασία των δεδομένων και τη συμμόρφωση. Το έργο επικεντρώνεται στη φιλική προς τον χρήστη πρόσβαση, την ερμηνευσιμότητα των μοντέλων και τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των οργανισμών.

Δραστηριότητα 5: Επικύρωση και Δοκιμή Λύσεων Κυβερνοασφάλειας ΤΝ

Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των λύσεων μέσω ρεαλιστικών σεναρίων. Αναπτύσσονται δείκτες απόδοσης, πρωτόκολλα δοκιμών και στρατηγικές βελτιστοποίησης για τη συνεχή εξέλιξη των εργαλείων του έργου.

Δραστηριότητα 6: Διάδοση και Αξιοποίηση, Εκπαίδευση

Δημιουργία αντίκτυπου μέσω στρατηγικής επικοινωνίας και εκπαίδευσης. Η δραστηριότητα περιλαμβάνει δράσεις διάδοσης, ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας του έργου, συμμετοχή σε εκδηλώσεις και δημιουργία ενός ισχυρού branding “Made in EU” για την κυβερνοασφάλεια.

Δραστηριότητα 7: Διαχείριση και Συντονισμός Έργου

Αποτελεσματική καθοδήγηση και παρακολούθηση όλων των εταίρων και δραστηριοτήτων. Διασφαλίζεται η επίτευξη των στόχων, η διαχείριση ρίσκων και η συμμόρφωση με το χρονοδιάγραμμα και την ποιότητα του έργου.