BFC
Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος Interreg IPA ADRION.
- GOEL social cooperative (GOEL) – (IT)
- PORA Regional Development Agency of Koprivnica Križevci County (PORA KKŽ) – (HR)
- Križevci University of Applied Sciences (KUAS) – (HR)
- Chamber of Commerce and Industry of Slovenia (CCIS-ACIS) – (SL)
- Regional economic development agency for Sumadija and Pomoravlje (REDASP) – (SRB)
- Association ‘Digital Fabrication Laboratory’- FabLab B&H (FabLab B&H) – (BA)
- THE FACTORY I.K.E. (JOIST) – (GR)
- Agency for Sustainable Development (ASD) – (AL)
ΣΤΟΧΟΣ
Το έργο BioFarms Cluster (BFC) στοχεύει στην ενίσχυση των τομέων της βιοοικονομίας και της βιοφαρμακευτικής στη γεωγραφική περιοχή της Αδριατικής-Ιονίου, προάγοντας τη συνεργασία, την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μέσω δραστηριοτήτων ανάπτυξης ικανοτήτων, μεταφοράς γνώσης και δικτύωσης, το BFC συνδέει ΜΜΕ, ερευνητικά ιδρύματα, δημόσιες αρχές και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και την αποτελεσματική ανταπόκριση στις προκλήσεις της αγοράς και των πολιτικών.
Ως αποτέλεσμα, το έργο θα δημιουργήσει έναν ισχυρό διακρατικό πυρήνα που θα υποστηρίζει ανταγωνιστικές και περιβαλλοντικά υπεύθυνες αλυσίδες αξίας, θα παρέχει τεκμηριωμένες συστάσεις πολιτικής και θα ενισχύει τη συνολική ετοιμότητα των επιχειρήσεων της περιοχής να αντιμετωπίσουν οικονομικές, περιβαλλοντικές και τεχνολογικές αλλαγές. Μακροπρόθεσμα, τα αποτελέσματα του BFC περιλαμβάνουν τη βελτίωση των συνδέσεων μεταξύ έρευνας και βιομηχανίας, την ανάπτυξη βιώσιμων μοντέλων παραγωγής, την καλύτερη ενημέρωση στη χάραξη πολιτικής και ένα διαρκές οικοσύστημα καινοτομίας που ωφελεί όλους τους συμμετέχοντες εταίρους.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΡΓΟΥ
Δραστηριότητα 1: Εξατομίκευση και Ανάπτυξη Μεθοδολογιών και Εργαλείων
Αυτή η δραστηριότητα επικεντρώνεται στη βελτίωση υπαρχουσών μεθοδολογιών και στη δημιουργία εργαλείων που υποστηρίζουν τις ΜΜΕ στην υιοθέτηση κυκλικών και βιώσιμων πρακτικών. Κύριες δραστηριότητες περιλαμβάνουν τη δημιουργία επιστημονικής επιτροπής, τη διεξαγωγή μελέτης ζήτησης της αγοράς και την ανάπτυξη του BioFarms Toolkit, που παρέχει καθοδήγηση βήμα προς βήμα για την αξιοποίηση γεωργικών υπολειμμάτων. Η ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των εταίρων διασφαλίζει τον συντονισμό των προσπαθειών, ενώ οι δραστηριότητες επικοινωνίας διαχέουν τα αποτελέσματα στους ενδιαφερόμενους φορείς.
Δραστηριότητα 2: Δημιουργία και Υλοποίηση του BioFarms Cluster
Στόχος αυτής της δραστηριότητας είναι η δημιουργία επτά τοπικών Κόμβων και ενός διεθνικού Μετα-Cluster που θα συνδέει τους ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ, των ερευνητών και των δημόσιων αρχών. Κάθε Κόμβος θα λειτουργεί ως κέντρο συνεργασίας και ανταλλαγής γνώσεων. Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν την εκπαίδευση συντονιστών, την ενίσχυση της ικανότητας των ΜΜΕ και την έναρξη λειτουργίας των Κόμβων με προσαρμοσμένες υπηρεσίες και εργαστήρια εμπλοκής. Το BioFarms Transnational Network θα αναπτύξει μια κοινή στρατηγική για την καθοδήγηση των δραστηριοτήτων του Cluster, υποστηριζόμενο από καμπάνιες ευαισθητοποίησης και δράσεις διάχυσης για τη διασφάλιση της ευρείας υιοθέτησης των λύσεων του έργου.
Δραστηριότητα 3: Ανάπτυξη και Υλοποίηση Πιλοτικών Δράσεων, Υιοθέτηση και Εφαρμογή Νέων Λύσεων
Αυτή η δραστηριότητα επικεντρώνεται στη δοκιμή και την επικύρωση καινοτόμων διαδικασιών μέσω πιλοτικών δράσεων. Η πρώτη φάση εστιάζει στην επιλογή και καλλιέργεια φυτικών ειδών για εφαρμογές στη διατροφολογία και τη φαρμακευτική. Η δεύτερη φάση κλιμακώνει φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους εξαγωγής σε λειτουργικά περιβάλλοντα. Επιπλέον, αναπτύσσονται βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα και ψηφιακές καινοτομίες για την ενσωμάτωση της γεωργίας και της επεξεργασίας στην αλυσίδα εφοδιασμού. Τα αποτελέσματα αξιολογούνται, δημιουργούνται τυποποιημένα πρωτόκολλα και οι επικυρωμένες λύσεις μεταφέρονται σε ΜΜΕ και ενδιαφερόμενους φορείς μέσω εργαστηρίων, δημοσιεύσεων και μιας τελικής διάσκεψης.