The GlassRoom

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ & ΩΡΑ
Εγκαίνια:
Πέμπτη 16.11.2023 | 11:30

Διάρκεια Έκθεσης:
16.11.2023 - 15.12.2023
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Agora Αμφιθέατρο & Future Learning Lab
ΕΙΣΟΔΟΣ
ΔΩΡΕΑΝ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η διαδραστική έκθεση The Glassroom έχει ταξιδέψει σε 61 χώρες στον κόσμο, μετράει 471 βραβευμένες διοργανώσεις και περισσότερους από 350.000 επισκέπτες παγκοσμίως. Η έκθεση έχει δημιουργηθεί από την Tactical Tech, ενώ τη διοργάνωση στην Ελλάδα έχουν αναλάβει οι οργανώσεις Digital Detox Experience, Homo Digitalis και OpenLab Athens. Στην Ελλάδα φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο 2022 στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και ένα χρόνο αργότερα, έρχεται στη Λάρισα, όπου για ένα μήνα θα φιλοξενηθεί στον χώρο του Πάρκου Καινοτομίας JOIST.

Η έκθεση απευθύνεται σε:

  • Νέους ηλικίας 13 έως 18 ετών
  • Όλους τους ενήλικες χρήστες των νέων τεχνολογιών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
  • Σχεδιαστές ψηφιακών πλατφορμών και εφαρμογών.

The GlassRoom – Misinformation Edition: Μια εντυπωσιακή, ιδιαίτερη, διαδραστική έκθεση με κύριους θεματικούς άξονες το διαδίκτυο, την παραπληροφόρηση, τον σεβασμό και την ασφάλεια της ιδιωτικής ζωής στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή. Κύριος στόχος της έκθεσης είναι να μεταφέρει στο κοινό μέσα από ένα σύνολο εκπαιδευτικών αφισών και διαδραστικών δραστηριοτήτων με τις νέες τεχνολογίες, την έννοια της παραπληροφόρησης, τον τρόπο με τον οποίο αυτή διαμορφώνεται, εξελίσσεται και διαδίδεται στον ψηφιακό χώρο. Επιπλέον, αποσαφηνίζεται σημαντικά ο ρόλος των επιχειρηματικών μοντέλων στις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες σε αυτήν τη διαδικασία.

Ψευδείς (fake) ή αληθείς (real) ειδήσεις; Πόσο εύκολα μπορούμε να εντοπίσουμε την παραπληροφόρηση; Τι είναι παραπληροφόρηση; Είναι η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης σημαντικό όπλο στην αναγνώριση της παραπληροφόρησης, χωρίς ωστόσο στεγανοποίηση της σκέψης μας απέναντι στην τεχνολογία και τις διάφορες πτυχές της; Τί είναι και πώς λειτουργεί η τεχνολογία deepfake; Έχουμε τη δυνατότητα να προστατέψουμε την ιδιωτικότητά μας και να παραμείνουμε ασφαλείς στον κυβερνοχώρο; Ποιος ο ρόλος των νέων τεχνολογιών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη διαμόρφωση του πολιτισμού μας, της δημοκρατίας μας και της κουλτούρας των σύγχρονων κοινωνιών; Με ποιον τρόπο τοποθετούνται τα υποκείμενα στη νέα – διαμεσολαβημένη – από τις νέες τεχνολογίες πραγματικότητα;

Πρόκειται για ερωτήματα στα οποία η έκθεση φιλοδοξεί να ρίξει φως, προκειμένου να δημιουργήσει δίχτυ ασφαλείας για κάθε χρήστη των νέων τεχνολογιών και των ψηφιακών πλατφορμών. Επίσης, η περιήγηση στην έκθεση θα συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην καλλιέργεια κριτικού πνεύματος των χρηστών, σε σχέση με τη διαχείριση της πληροφορίας, την οποία συναντούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο διαδίκτυο.

The GlassRoom – What the Future Wants Edition: Μια διαδραστική έκθεση με επίκεντρο τη νεολαία, που παρουσιάζει διαφορετικές πτυχές της τεχνολογίας ιδωμένες από προσωπική, πολιτική και παγκόσμια οπτική γωνία.

Πώς επηρεάζει η τεχνολογία την προσοχή μας, τα δεδομένα μας, τα δικαιώματά μας, τις κοινωνίες μας και το περιβάλλον που ζούμε; Αυτή η έκθεση είναι μια ευκαιρία για τους νέους να σταματήσουν και να προβληματιστούν σχετικά με το τι σημαίνει να μεγαλώνεις σε έναν ψηφιακό κόσμο, να θέσουν κρίσιμα ερωτήματα για την τεχνολογία, να προσδιορίσουν τι θέλουν να προστατεύσουν και τι θέλουν να αλλάξουν στο ψηφιακό τους μέλλον.

Το What the Future Wants, που αναπτύχθηκε μαζί με 200 νέους ηλικίας από 13 έως 18 ετών, διερευνά βασικά ερωτήματα στην καρδιά της ψηφιακής εμπειρίας των νέων ‒ Πώς είναι να μεγαλώνεις σε έναν ψηφιακό κόσμο; Πώς σε επηρεάζει; Και στο ψηφιακό σου μέλλον, τί θα ήθελες να αλλάξεις και να προστατεύσεις;

Η περιήγηση στην έκθεση θα συμβάλλει:

  • Στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα προσωπικά δεδομένα που μοιράζονται οι χρήστες στις διάφορες ψηφιακές πλατφόρμες, χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία του προφίλ τους. Στοχοποιούνται οι χρήστες μέσα από συγκεκριμένο περιεχόμενο;
  • Στην αποκωδικοποίηση του τρόπου με τον οποίο κάθε μεμονωμένος χρήστης συμμετέχει μέσα από clicks, likes, shares, στη διάδοση υλικού παραπληροφόρησης.
  • Στον εντοπισμό επιχειρηματικών μοντέλων, πρακτικών σχεδιασμού και online συνηθειών, τα οποία δημιουργούν ένα περιβάλλον κατάλληλο για την εξάπλωση της παραπληροφόρησης. Μπορεί η παραπληροφόρηση σε ένα τέτοιο περιβάλλον να γίνει viral;
  • Στην κατανόηση της διαδικασίας, μέσα από την οποία, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο έχουν μετασχηματίσει τον τρόπο διαχείρισης των πληροφοριών.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα υπάρχουν εκθέματα, με τα οποία οι επισκέπτες θα αλληλεπιδρούν και θα μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τη σχέση τους με την τεχνολογία. Επιπλέον, θα είναι σε θέση να αξιολογήσουν με κριτική σκέψη, τις πληροφορίες που μοιράζονται καθημερινά μέσω των συσκευών που χρησιμοποιούν και να γνωρίσουν καλύτερα τις εφαρμογές και τις συσκευές τους.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

H έκθεση δημιουργήθηκε από την Tactical Tech, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα το Βερολίνο. Η Tactical Tech σχεδιάζει δράσεις ευαισθητοποίησης με σκοπό να κάνει τους ανθρώπους να αναλογιστούν τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία επηρεάζει τη ζωή τους και αλλάζει τον κόσμο στον οποίο ζουν.

Σε συνεργασία με την Tactical Tech, την έκθεση φέρνουν στην Ελλάδα οι (με αλφαβητική σειρά):

Digital Detox Experience

Το Digital Detox Experience έχει ως σκοπό να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους σχετικά με την ψηφιακή ισορροπία, ώστε να βελτιώσουν τη ζωή τους.

Homo Digitalis

H Homo Digitalis είναι η πρώτη ΑΜΚΕ στην Ελλάδα με σκοπό τη προστασία και προώθηση των ψηφιακών δικαιωμάτων, δηλαδή των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στη σύγχρονη εποχή της κοινωνίας της πληροφορίας.

Open Lab Athens

Το Open Lab Athens είναι ερευνητικό εργαστήριο που ασχολείται με τις νέες τεχνολογίες και την έρευνα μέσα από την συμμετοχική δράση και τον σχεδιασμό.