Η πρώτη ημέρα της διήμερης υβριδικής Εκδήλωσης Επιστήμης & Τεχνολογίας Innovent Forum 2024 ολοκληρώθηκε με επιτυχία σήμερα στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST, με μια δυναμική ατζέντα που διερεύνησε τη διασύνδεση της τεχνολογίας με το κοινωνικό καλό.
Τριάντα εκθέτες που κατέχουν ηγετική θέση και έχουν να επιδείξουν σημαντικές καινοτομίες στην εκπαίδευση, το περιβάλλον και την ενέργεια, την κοινωνία, τον δημόσιο τομέα, την υγεία, τις τέχνες και τον πολιτισμό, τις έξυπνες πόλεις και τις κατασκευές, παρουσιάζουν ζωντανά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Παράλληλα, πληθώρα εκπροσώπων από την ακαδημαϊκή, την ερευνητική και την επιχειρηματική κοινότητα, τον δημόσιο τομέα και τον κυβερνητικό χώρο, συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν πώς η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε ορισμένες από τις πιο κρίσιμες κοινωνικές προκλήσεις.
Η ημέρα ξεκίνησε με το κλειστό workshop “EU Grant Networking Workshop: Building Consortia for Success” το οποίο σχεδιάστηκε για να υποστηρίξει τους συμμετέχοντες στη δημιουργία κοινοπραξιών για ανταγωνιστικές ευκαιρίες χρηματοδότησης από την ΕΕ. Το workshop, που συνδιοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας iED και το Πάρκο Καινοτομίας JOIST, παρείχε πολύτιμες γνώσεις και ευκαιρίες δικτύωσης για ερευνητές, επιχειρηματίες και οργανισμούς που επιδιώκουν να αξιοποιήσουν εθνικές και επιχορηγήσεις της ΕΕ για τα καινοτόμα έργα τους.
Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο «Τεχνολογία & Ποιότητα Ζωής», η οποία διερεύνησε τον αντίκτυπο της τεχνολογίας στην ποιότητα ζωής. Τη συζήτηση συντόνισε η Δρ Χρυσή Λασπίδου, καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αντιπρόεδρος συνεργασιών στη Water Europe Bruxelles, ενώ συμμετείχαν διακεκριμένοι ομιλητές, όπως ο Δημήτρης Λακασάς, Διεθύνων Σύμβουλος της Olympia Electronics, η Malika Kebri, Deputy Director of Scientific Research & Programs at the National Council for Scientific Research & Technologies, ο Συμεών Διαμαντίδης, Πρόεδρος του ΣΕΒΕ και Διευθύνων Σύμβουλος της Diopas S.A., ο Manuel Seuffert, Director του Kearney IMP³ROVE, ο Δρ Σταύρος Πιτόγλου, Chief Technical Officer & Head of Research στην Computer Solutions. Οι ομιλητές και ομιλήτριες του πάνελ παρουσίασαν τρόπους που η τεχνολογία επηρεάζει τη ζωή μας θετικά, ενώ ακολούθησαν αρκετές ερωτήσεις και διάδραση με το κοινό. Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Λακασάς εστίασε στον σημαντικό ρόλο του ανθρώπου στην Βιομηχανία 4.0 και στα οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού για χώρες με χαμηλή παραγωγικότητα, όπως η Ελλάδα. Στη συνέχεια, ο Συμεών Διαμαντίδης, αναφέρθηκε στην εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, με ειδική αναφορά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, τονίζοντας την ανάγκη μείωσης του τεχνολογικού χάσματος της Ελλάδας με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αλλά και τη σημασία της συνεργασίας. Ακόμη, η Malika Kebri μετέδωσε την εμπειρία της από τον τομέα της έρευνας στην Αλγερία, που βρίσκεται χαμηλά στον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας, και την πολύτιμη βοήθεια που παρέχουν ερευνητικά προγράμματα της ΕΕ, όπως το PRIMA. Συνεχίζοντας, ο Manuel Seuffert, με μια πιο πραγματιστική προσέγγιση από τους υπόλοιπους ομιλητές, εστίασε στις πολλαπλές ευκαιρίες για ανάπτυξη των επιχειρήσεων που προσφέρει η αύξηση της τεχνολογίας και της καινοτομίας, ενώ φάνηκε περισσότερο αισιόδοξος για τον αντίκτυπο στους εργαζομένους. Τέλος, ο Σταύρος Πιτόγλου, μίλησε για την τεχνολογία στον τομέα της υγείας και πώς αυτή την οδηγεί στο μέλλον της εξατομικευμένης ιατρικής.
Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν στην επόμενη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Εκπαίδευση – Τεχνολογία – Καινοτομία», με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών και ερευνητών από Ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, εκπαιδευτικών πλατφορμών αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης, εκπροσώπων Ευρωπαϊκών έργων για την αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων, αλλά και ανθρώπων από τον τραπεζικό κλάδο με εστίαση στην χρηματοδότηση και ανάπτυξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.
Η τελευταία συνεδρία με τίτλο “Τεχνολογία & Φυσικές Καταστροφές: Πρόληψη, Διαχείριση, Ανάκαμψη” εστίασε στον κρίσιμο ρόλο της τεχνολογίας στον μετριασμό και τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών και την αναγκαιότητα για ανθρώπινο δυναμικό. Στην συζήτηση που συντόνισε ο Δημήτρης Μπαλής, δημοσιογράφος της HuffPost, συμμετείχαν προσωπικότητες από την κυβερνητική ηγεσία της χώρας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Μάξιμος Σενετάκης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας και ο Δήμαρχος Λαρισαίων Αθανάσιος Μαμάκος.
Ο Δημήτρης Μπαλής ξεκίνησε τη συζήτηση αναφερόμενος στη σημασία του συγκεκριμένου πάνελ “Η τεχνολογία, οι φυσικές καταστροφές, η πρόληψη, η διαχείριση και η ανάκαμψη είναι οι έξι λέξεις που θα μας απασχολήσουν στο εγγύς μέλλον.”. Έπειτα, τη σκυτάλη πήρε ο Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας για το πώς η τεχνολογία μεταμόρφωσε την πόλη των Τρικάλων και τη σημασία της σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, όπως της καταιγίδας Daniel. Συνεχίζοντας, ο Μάξιμος Σενετάκης μίλησε για τη συμβολή στην καινοτομία εγχειρημάτων όπως το Πάρκο Καινοτομίας JOIST, και την ανάγκη να αξιοποιηθούν καλύτερα τα παραγόμενα τεχνολογικά προϊόντα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας. Ακόμα, ο Αθανάσιος Μαμάκος εστίασε στην ανάγκη ύπαρξης του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού, κάτι που δυσκολεύει το brain drain στην Ελλάδα, που βρήκε σύμφωνο όλο το πάνελ. Έπειτα, τόνισε την σημασία ύπαρξης ξεκάθαρων αρμοδιοτήτων, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, ώστε στην επόμενη φυσική καταστροφή, να γνωρίζουν όλοι τις αρμοδιότητες τους. Χαρακτηριστικά είπε, “Μέλημά μας, μέλημα όλων, πέρα από την επούλωση των πληγών όσων δοκιμάστηκαν σκληρά, είναι προφανέστατα η διασφάλιση της ανθεκτικότητας της πόλης, η ενίσχυση των υποδομών της και η προστασία των ανθρώπων και των περιουσιών τους.“. Την ημέρα έκλεισε ο Δημήτρης Κουρέτας που μίλησε για τις εργασίες αποκατάστασης από τις πλημμύρες που έχουν γίνει έως τώρα και πρέπει ακόμη να γίνουν στο άμεσο μέλλον, όπως η δημιουργία αναχωμάτων, η ασφάλιση οικισμών, η αποκατάσταση ποταμών και ρεμάτων και των σχολείων που καταστράφηκαν. Κλείνοντας, δήλωσε πως έχει συμφωνηθεί η δημιουργία KPIs για την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων της Περιφέρειας για έργα, για να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια, αναφέροντας πως υπάρχει στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας γι’ αυτό το πράγμα.
Είναι σημαντικό, επίσης, πως καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, διοργανώθηκαν δεκάδες επιχειρηματικές και ερευνητικές matchmaking συναντήσεις, δια ζώσης και διαδικτυακά, που διευκόλυναν τις γόνιμες ανταλλαγές μεταξύ ερευνητών, επιχειρήσεων και επενδυτών, προωθώντας τη δικτύωση, πιθανές συνεργασίες και στρατηγικές συμπράξεις.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Πάρκο Καινοτομίας JOIST σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Υπουργείου Ανάπτυξης. Χρυσός χορηγός του Innovent Forum 2024 είναι η Exalco και χορηγοί είναι η Computer Solutions, η Norma Group και η Mikel Coffee.
Η δεύτερη ημέρα του Innovent Forum 2024 έρχεται αύριο, Σάββατο 10 Φεβρουαρίου και υπόσχεται περαιτέρω ενδιαφέρουσες συζητήσεις, ευκαιρίες δικτύωσης και διαμοιρασμό γνώσεων. Οι εγγραφές ξεκινούν στις 9:30 και η πρώτη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στις 10:00, διά ζώσης στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST, Βαλτετσίου και Τριπόλεως στη Λάρισα και online μέσω live streaming.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημερώσεις, επισκεφθείτε τον επίσημο ιστότοπο: https://innoventforum.joistpark.eu/