Ψηφιακή Ωριμότητα και Καινοτομία στον Κλάδο της Υγείας: Προκλήσεις και Τρόποι Αντιμετώπισης τους Μέσα από τη Διαχείριση Καινοτομίας nbinas@ied.eu 18 Ιουλίου, 2024

Ψηφιακή Ωριμότητα και Καινοτομία στον Κλάδο της Υγείας: Προκλήσεις και Τρόποι Αντιμετώπισης τους Μέσα από τη Διαχείριση Καινοτομίας

Η ομάδα του Innovation Management, της νέας υπηρεσίας GROW του Πάρκου Καινοτομίας JOIST, ολοκλήρωσε πρόσφατα την Αξιολόγηση της Ψηφιακής Ωριμότητας (Digital Maturity Assessment – DMA) των εταιριών – πελατών μας που παρέχουν υπηρεσίες και προϊόντα υγείας στην Ελλάδα.Σε αυτές ανήκουν δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία,  ιδιωτικές κλινικές, κέντρα υγείας, κέντρα πρόνοιας, διαγνωστικά εργαστήρια, μικροβιολογικά εργαστήρια, φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακεία, φαρμακαποθήκες και γενικότερα πάροχοι υπηρεσιών υγείας.

Η Ψηφιακή Ωριμότητα στον Κλάδο της Υγείας

Έχοντας συγκεντρώσει και αναλύσει τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων ψηφιακής ωριμότητας του δείγματος μας από το σύνολο των επιχειρήσεων και οργανισμών υγείας στην Ελλάδα, διαπιστώσαμε πως το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο 56%. Αυτό συνεπάγεται πως η ψηφιακή ωριμότητα της υγείας ακολουθεί με συνέπεια τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο του κλάδου. Η ποσοστιαία αναλογία του κλάδου της υγείας στην Ελλάδα συνάδει με αυτήν των χωρών της κεντροδυτικής Ευρώπης και των ανεπτυγμένων χωρών.

Κριτήρια της αξιολόγησης ήταν οι 6 πυλώνες ψηφιοποίησης που θεσπίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αντανακλώντας θεμελιώδεις τομείς των επιχειρήσεων, και αποτελούν ενιαίο εργαλείο αξιολόγησης των Ευρωπαϊκών φορέων και εταιρειών όλων των κλάδων.

6 πυλώνες Αξιολόγησης Ψηφιακής Ωριμότητας

  1. Ψηφιακή Στρατηγική & Επενδύσεις (Digital Strategy & Investments)
  2. Ψηφιακή Ετοιμότητα (Digital Readiness)
  3. Ψηφιοποίηση με Επίκεντρο τον Άνθρωπο (Human-Centric Digitalisation)
  4. Διαχείριση Δεδομένων & Ασφάλεια (Data Management & Security)
  5. Διαλειτουργικότητα & Αυτοματισμός (Interoperability & Automation)
  6. Πράσινη Ψηφιοποίηση (Green Digitalisation)

Το Επίπεδο της Καινοτομίας στον Κλάδο της Υγείας

Η εισαγωγή καινοτομιών στον κλάδο της υγείας αποτελεί μια κρίσιμη πτυχή για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και παροχής υπηρεσιών φροντίδας υγείας. Στον ταχέως εξελισσόμενο κόσμο, η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, θεραπειών, μεθόδων και διαδικασιών για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη αντιμετώπιση των ιατρικών προκλήσεων είναι επιτακτική.

Η παρακολούθηση και η ανάλυση δεδομένων μπορούν να βοηθήσουν τόσο στην έγκαιρη ανίχνευση όσο και στην πρόληψη ασθενειών. Νέες τεχνολογίες και διαδικασίες οδηγούν σε πιο ακριβείς διαγνώσεις και θεραπείες. Παράλληλα, η αυτοματοποίηση μπορεί να μειώσει τα λειτουργικά κόστη, τα κόστη παραγωγής (συμπεριλαμβανόμενων των υπηρεσιών φροντίδας) και τις μη αναμενόμενες δαπάνες.

5 Συνηθέστερες Τεχνολογικές Καινοτομίες Υγείας που Εντοπίστηκαν

  • Τηλεϊατρική: Επιτρέπει στους ασθενείς να λαμβάνουν φροντίδα από απόσταση, εξοικονομώντας χρόνο και μειώνοντας τα έξοδα.
  • Φορητές Συσκευές Υγείας: Παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την υγεία των ατόμων, παρέχοντας κρίσιμα δεδομένα για τη διαχείριση ασθενειών.
  • Ρομποτική Χειρουργική: Αυξάνει την ακρίβεια και μειώνει τον χρόνο αποκατάστασης των ασθενών.
  • 3D Printing: Δημιουργεί τρισδιάστατα πρόσθετα μέλη, εκτυπώνει χειρουργικά εργαλεία ως πρωτότυπα πριν την μαζική παραγωγή
  • Τεχνητή Νοημοσύνη: Αυξάνει τις απαιτούμενες συνθήκες ανάλυσης για την βελτιστοποίηση των αποφάσεων.

Γίνετε Κομμάτι της Καινοτομίας στην Υγεία

Θέλετε να μοιραστείτε τις γνώσεις και την εμπειρία σας, να παρουσιάσετε τις καινοτομίες σας και να δικτυωθείτε με κορυφαίους επαγγελματίες του κλάδου της υγείας;  Εγγραφείτε ως ομιλητές, εκθέτές ή χορηγοί στο επερχόμενο InnoHealth Forum και συμβάλλετε στην προώθηση της καινοτομίας στον τομέα της υγείας. 

Μάθετε Περισσότερα για το InnoHealth Forum 2024

Οι Προκλήσεις του Κλάδου

1. Ανανέωση και αναβάθμιση εξοπλισμού και συστημάτων

Το 62% των επιχειρήσεων και οργανισμών που αναλάβαμε χρησιμοποιεί παλαιού τύπου εξοπλισμό και παρωχημένα υπολογιστικά συστήματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, εντοπίστηκαν συστήματα που εκτελούν με αργό τρόπο τις διαδικασίες, απαιτούν συχνές συντηρήσεις και καταναλώνουν πολλή ενέργεια.

2. Βελτιστοποίηση Διαχείρισης, Οργάνωσης, Ανάλυσης και Ασφάλειας Δεδομένων

Το 76% των περιπτώσεων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα διαχείρισης και ανάλυσης δεδομένων σε ευρεία κλίμακα, με το 50% αυτών να μην έχει ενσωματώσει συστήματα που να διασφαλίζουν την αυτοματοποιημένη οργάνωση και αποθήκευση πληροφοριών. Σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, τα φυσικά αρχεία δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ανάκτηση δεδομένων, γεγονός που μόλις το 40% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει καταφέρει να εξασφαλίσει με την χρήση εξωτερικών servers.

3. Ανάπτυξη Τεχνικών Προώθησης και Digital Marketing

Σχεδόν το 100% των επιχειρήσεων και οργανισμών υγείας εξέφρασαν την επιθυμία να αναπτύξουν καλύτερες τεχνικές προώθησης και προβολής, με τις περισσότερες ιδιωτικές επιχειρήσεις να έχουν ήδη κάνει τα πρώτα τους βήματα στα κοινωνικά δίκτυα. Δεδομένου ότι το σύνολο των πολιτών είναι και εν δυνάμει πελάτες, όλες οι υπό μελέτη περιπτώσεις δυσκολεύονται να εντοπίσουν την καλύτερη στρατηγική marketing που πρέπει να υιοθετήσουν.

4. Βελτιστοποίηση Οργάνωσης και  Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας

Το 58,5% του συνόλου των περιπτώσεων αποτελούν επιχειρήσεις και οργανισμούς με απαιτήσεις σε οργάνωση και διαχείριση της εφοδιαστικής τους αλυσίδας. Χρειάζονται αποθήκευση πρώτων υλών, προϊόντων (φαρμάκων, εργαλείων, αναλώσιμων) ή έτοιμων προϊόντων, τη διατήρηση αυτών σε συγκεκριμένες συνθήκες (φωτισμός, θερμοκρασία, υγρασία) και τη μεταφορά αυτών τόσο εσωτερικά ανά τμήμα, αλλά και σε άλλες συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.

5. Εκπαίδευση Ανθρώπινου Δυναμικού σε Ψηφιακές Δεξιότητες

Η εκπαίδευση είναι αναγκαία στο 100% των περιπτώσεων που μελετήθηκαν. Μεγάλη έκπληξη αποτέλεσε ότι στο 48% του δείγματος, οι εργαζόμενοι χρειάζονται εκπαίδευση σε βασικές ψηφιακές γνώσεις και δεξιότητες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αργή διεκπεραίωση των εργασιών και την αύξηση του φόρτου εργασίας σε άλλους εργαζόμενους.

Αντιμετωπίζοντας τις Προκλήσεις με τη Διαχείριση Καινοτομίας

Η Διαχείριση Καινοτομίας (Innovation Management) αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την αντιμετώπιση των παραπάνω προκλήσεων στον κλάδο της υγείας.

Μέσα από την ενίσχυση της κουλτούρας καινοτομίας, οι επιχειρήσεις μπορούν να προσαρμοστούν πιο εύκολα στις αλλαγές και να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών βελτιώνει την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών, εξοικονομεί πόρους και μειώνει το κόστος.

Επιπλέον, η αυτοματοποίηση και η καλύτερη διαχείριση δεδομένων βοηθούν στη μείωση του κινδύνου και στην αύξηση της παραγωγικότητας. Η Διαχείριση Καινοτομίας οδηγεί σε αύξηση του πελατολογίου, πωλήσεων και κερδών, ενώ παράλληλα μειώνει τα λειτουργικά κόστη.

Είπαν για Εμάς

«Πλέον ξέρω τι σημαίνει καινοτομία και ποιους μπορώ να εμπιστευτώ για να την εφαρμόσω.»


«Μέσω του Innovation Management έμαθα τα τρωτά σημεία της επιχείρησής μου.»


«Το Innovation Management μας βοήθησε να οργανώσουμε τις εσωτερικές διαδικασίες, να βελτιώσουμε τους χρόνους παραγωγής και να αυξήσουμε την συνολική αποτελεσματικότητα της εταιρείας μας.»

Ανακαλύψτε Πώς η Διαχείριση Καινοτομίας Μπορεί να Μεταμορφώσει την Επιχείρησή σας

Ενδιαφέρεστε να προσδιορίσετε και εσείς την ψηφιακή ωριμότητα της επιχείρισης σας; Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας και ανακαλύψτε τις υπηρεσίες GROW του JOIST.  Μάθετε πώς μπορείτε να βελτιώσετε την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών σας, να ενσωματώσετε νέες τεχνολογίες και να αυξήσετε τα κέρδη σας.

Scroll to Top