5 Συμβουλές για Νέους Επαγγελματίες για να Πετύχουν την Τέλεια Ισορροπία Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής vbouronikos 7 Μαΐου, 2023

5 Συμβουλές για Νέους Επαγγελματίες για να Πετύχουν την Τέλεια Ισορροπία Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής

Η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι ένας όρος που αναφέρεται στην ικανότητα εξισορρόπησης των προσωπικών και επαγγελματικών υποχρεώσεων ενός ατόμου με τρόπο που προάγει την ευημερία και την ικανοποίηση.

Η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τους νέους, ιδίως για εκείνους που ξεκινούν τώρα την επαγγελματική τους σταδιοδρομία ή συνεχίζουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ωστόσο, δεν είναι αδύνατο. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να βρείτε τη σωστή ισορροπία για τον τρόπο ζωής και τους στόχους σας.

1. Θέστε Σαφή Όρια και Προσδοκίες

Μια από τις κύριες πηγές άγχους και συγκρούσεων στην επίτευξη της ισορροπίας της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι η ασάφεια και η έλλειψη επικοινωνίας με τον εργοδότη, τους συναδέλφους, την οικογένεια, τους φίλους και τον εαυτό σας.

Για να αποφύγετε παρεξηγήσεις και δυσαρέσκεια, πρέπει να καθορίσετε και να επικοινωνήσετε τα όρια και τις προσδοκίες σας σχετικά με τις ώρες εργασίας, τη διαθεσιμότητα, το φόρτο εργασίας, τις προθεσμίες και τις προτεραιότητες.

Πρέπει επίσης να σέβεστε τα όρια και τις προσδοκίες των άλλων και να διαπραγματεύεστε όταν χρειάζεται.

2. Διαχειριστείτε το Xρόνο και την Ενέργεια σας

Ένας άλλος βασικός παράγοντας για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι ο τρόπος με τον οποίο αξιοποιείτε το χρόνο και την ενέργειά σας.

Πρέπει να προγραμματίζετε το πρόγραμμά σας εκ των προτέρων και να διαθέτετε αρκετό χρόνο για τις καθημερινές εργασιακές σας ανάγκες, τα προσωπικά σας σχέδια, τα χόμπι, την κοινωνικοποίηση και την φροντίδα του εαυτού σας.

Πρέπει επίσης να ιεραρχείτε τις δουλειές σας με βάση τον επείγοντα χαρακτήρα και τη σπουδαιότητά τους και να αναθέτετε ή να τα δίνετε σε εξωτερικούς συνεργάτες όταν αυτό είναι δυνατόν.

Επιπλέον, πρέπει να παρακολουθείτε τα επίπεδα ενέργειάς σας κατά τη διάρκεια της ημέρας και να προσαρμόζετε τις δραστηριότητές σας ανάλογα.

Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε τις πιο απαιτητικές δουλειές όταν είστε σε εγρήγορση και με περισσότερη ενέργεια και να αφήσετε τις λιγότερο κρίσιμες για αργότερα.

3. Ζητήστε Υποστήριξη και Ανατροφοδότηση

A black-and-white picture with a manager giving feedback to an employee.

Δεν χρειάζεται να επιτύχετε την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής μόνοι σας.

Μπορείτε να ζητήσετε υποστήριξη και ανατροφοδότηση από τον manager σας, τον μέντορα, τους συναδέλφους σας, την οικογένεια, τους φίλους σας ή από επαγγελματίες.

Μπορούν να σας προσφέρουν συμβουλές, καθοδήγηση, να σας ενθαρρύνουν, ακόμη και να σας βοηθήσουν στην πράξη όταν χρειάζεται.

Μπορείτε επίσης να μοιραστείτε μαζί τους τις εμπειρίες σας, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε, τις επιτυχίες που είχατε αλλά και το τι έχετε μάθει μέχρι στιγμής.

4. Να Είστε Ευέλικτοι και Προσαρμοστικοί

Η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής δεν είναι μια σταθερή κατάσταση που πετυχαίνετε μια φορά και διαρκεί για πάντα.

Πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία που απαιτεί συνεχείς τροποποιήσεις και προσαρμοστικότητα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και ανάγκες.

Πρέπει να είστε ευέλικτοι και ευπροσάρμοστοι για να αντιμετωπίσετε απροσδόκητα γεγονότα, ευκαιρίες ή προκλήσεις στην εργασία ή την προσωπική σας ζωή.

Πρέπει επίσης να είστε ανοιχτοί στο να δοκιμάσετε νέα πράγματα, να μάθετε νέες δεξιότητες ή να εξερευνήσετε νέες δυνατότητες που μπορούν να εμπλουτίσουν τη ζωή σας.

5. Γιορτάστε τα Επιτεύγματά σας και Απολαύστε τη Ζωή

Τέλος, η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής έχει να κάνει με τη διαχείριση των ευθυνών και των υποχρεώσεων, την απόλαυση της ζωής και τον εορτασμό των επιτευγμάτων.

Πρέπει να αναγνωρίζετε και να εκτιμάτε την πρόοδό στην εργασία ή στους προσωπικούς σας στόχους και να επιβραβεύετε τον εαυτό σας για την προσπάθεια που καταβάλατε.

Πρέπει επίσης να βρείτε χρόνο για διασκέδαση, χαλάρωση, αναψυχή και γενικότερα για να χαρείτε τη ζωή.

Μπορείτε να κάνετε πράγματα που σας κάνουν ευτυχισμένους, όπως να περνάτε χρόνο με τους αγαπημένους σας, να ασχολείστε με τα χόμπι σας, να ταξιδεύετε ή να εργάζεστε εθελοντικά.

Παρουσίαση του Έργου Youthful

Η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι κάτι που όλοι επιθυμούν να έχουν κατά την έναρξη της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας. Ωστόσο, η πραγματικότητα της εργασίας, διάφορες περιστάσεις ή ακόμη και η ίδια η ζωή είναι πάντα εκεί, θέτοντας εμπόδια στην ισορροπία της επαγγελματικής και προσωπικής μας ζωής.

Σε τέτοιες περιπτώσεις προγράμματα όπως το Youthful είναι σημαντικά ώστε να βοηθήσουν να σταματήσει η ανισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής από το να γίνεται ολοένα και χειρότερη. Το Youthful χρησιμοποιεί μια καινοτόμο προσέγγιση, διδάσκοντας στους νέους την ενσυνειδητότητα μέσω ενός ειδικά σχεδιασμένου προγράμματος σπουδών για τους εκπαιδευτές νεολαίας καθώς και μιας διαδικτυακής εφαρμογής για να μεταδώσουν τις γνώσεις τους.

Η προσέγγιση αυτή αναμένεται να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα, καθώς χρησιμοποιεί ψηφιακά μέσα, τα οποία είναι ελκυστικότερα και αποτελεσματικότερα τους νέους.

Μείνετε συντονισμένοι στο έργο Youthful και μη χάσετε τα νέα μας σχετικά με την εκπαίδευση ενσυνειδητότητας που ετοιμάζουμε για τους εκπαιδευτές νεολαίας καθώς και τη διαδικτυακή εφαρμογή που θα δημιουργήσουμε σύντομα με τους εταίρους μας.