Τι Είναι το Edutainment Και Ποια η Σημασία του στις Μέρες μας vbouronikos 8 Δεκεμβρίου, 2022

Τι Είναι το Edutainment Και Ποια η Σημασία του στις Μέρες μας

Η μάθηση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής ενός ατόμου και είναι απαραίτητη για την πνευματική, προσωπική, και κοινωνική του ανάπτυξη. Όμως, παρόλα τα οφέλη της, δεν παύει να είναι μια βαρετή και κουραστική διαδικασία, ιδίως για τα μικρά παιδιά.

Το πως θα γίνει η εκπαιδευτική διαδικασία ελκυστικότερη και αποδοτικότερη ήταν ένα πρόβλημα που βασάνιζε τους εκπαιδευτικούς από πάντα. Πλέον, όμως, η πρόοδος της τεχνολογίας μπορεί να το κάνει πραγματικότητα προσφέροντας αρκετά εκπαιδευτικά εργαλεία αλλά και τεχνικές στους δασκάλους που μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τη μάθηση. Μια εξ’ αυτών είναι και το λεγόμενο edutainment ή ψυχαγωγική μάθηση.

Ας δούμε με περισσότερες λεπτομέρειες τι είναι το edutainment, ποια η σημασία και τα οφέλη του

Τι Είναι Το Edutainment?

Το edutainment δεν έχει τίποτα να κάνει με την παραδοσιακή τυπική εκπαίδευση που όλοι γνωρίζουμε. Η τελευταία βασιζόταν πάντα στην αποστήθιση και τη στείρα μάθηση με αμφίβολα εκπαιδευτικά οφέλη. Απεναντίας, το edutainment ως έννοια προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων education (εκπαίδευση) και entertainment (ψυχαγωγία). Προσπαθεί να κάνει τη μάθηση λιγότερο ανιαρή αλλά και περισσότερο αποδοτική για τους μαθητές μέσω της ψυχαγωγίας.

Πώς το καταφέρνει αυτό; Με διάφορα μέσα όπως η χρήση παιχνιδιών, παζλ, παραμυθιών, βίντεο, τεχνών κ.ο.κ. μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η χρήση των παραπάνω μέσων κάνουν τη μάθηση διασκεδαστικότερη αφού προσδίδουν διάδραση στη μάθηση και ενεργοποιούν τις αισθήσεις και τη φαντασία των μαθητών.

Ποια η Σημασία του Edutainment? 

Ο συνδυασμός της ψυχαγωγίας και της εκπαίδευσης είναι ίσως το σημαντικότερο χαρακτηριστικό που προσφέρει το edutainment. Δηλαδή το να μαθαίνουμε κάτι καινούργιο αλλά ταυτόχρονα να περνάμε και καλά.

Στα Ελληνικά υπάρχει η φράση «η χαρά της γνώσης» για να αναφερθούμε στην ικανοποίηση που αισθάνεται κάποιος όταν μαθαίνει κάτι καινούργιο. Πόσο μάλλον όταν τον βοηθάει και στην καθημερινότητα του. Παρόλα αυτά, η διαδικασία απόκτησης της γνώσης δεν ήταν πάντα μια χαρούμενη διαδικασία. Ή τουλάχιστον, όχι για όλους.

Για παράδειγμα, αν σε μια σχολική τάξη υπάρχουν μαθητές διαφορετικών επιπέδων, αυτό σημαίνει πως είναι αδύνατον να μάθουν όλοι με τον ίδιο ρυθμό. Σ’ αυτήν την περίπτωση τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Οι «κακοί μαθητές» παλιά, εκτός από τις τιμωρίες που τρώγανε, ήταν πολλές φορές και αποδέκτες σωματικής κακοποίησης. Κάτι απαράδεκτο από εκπαιδευτική άποψη και με τα αντίθετα από τα αναμενόμενα οφέλη.

Σύμφωνα με ερευνητές, όταν η διασκέδαση είναι η κομμάτι της εκπαίδευσης, τότε αυξάνεται και η συμμετοχή των μαθητών. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε κάποιο σχολείο της Αμερικής,  το 86% των μαθητών δήλωσε πως η χρήση λογισμικού εργαστηριακής προσομοίωσης αντί των καθιερωμένων ασκήσεων ήταν περισσότερο ενδιαφέρουσα, ενώ στο 97% δημιούργησε και αισθήματα χαράς.

Με ένα τέτοιο παρελθόν φαντάζει αδιανόητο πως η εκπαίδευση μπορεί επιτέλους να συνδυαστεί με αισθήματα χαράς και καλοπέρασης, ενώ να είναι ταυτόχρονα και αποδοτική.

3 Σημαντικά Οφέλη της Ψυχαγωγικής Μάθησης

Υπάρχουν πολλά οφέλη από τη χρήση του edutainment στην εκπαίδευση. Αυτό έρχεται με αντισυμβατικούς τρόπους να αλλάξει την μάθηση όπως γίνεται τώρα και να τη βελτιώσει με διάφορους τρόπους.

Μερικά από τα οφέλη που προσφέρει το edutainment είναι τα παρακάτω:

  1. Αυξάνει τη συμμετοχή – Η συμμετοχή των μαθητών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αυτοπεποίθηση τους για τις γνώσεις τους αλλά και το πόσο συγκεντρωμένοι είναι στη διαδικασία. Υπάρχει μεγάλη διαφορά από το να έχεις έναν καθηγητή να σου μιλάει για τα οικοσυστήματα μέσα από ένα βιβλίο και άλλο να βλέπεις ένα ντοκιμαντέρ με πλάνα από ζώα, κάποια περιγραφή, και μουσική επένδυση. 
  2. Ενισχύει την κατανόηση – Δεν είναι όλα τα μαθήματα το ίδιο. Κάποια είναι σημαντικά δυσκολότερα από άλλα και η χρήση εκπαιδευτικού edutainment υλικού μπορεί να βελτιώσει αισθητά την κατανόηση. Για παράδειγμα, το να μάθει κάποιος την ανατομία του ανθρώπινου σώματος και τη λειτουργία του μέσω αποστήθισης είναι δύσκολη υπόθεση. Η χρήση εκπαιδευτικού υλικού όπως κάποια προσομοίωση που μπορείς να δεις σε πραγματικό χρόνο την ανατομία του ανθρώπινου σώματος μπορεί να το κάνει ευκολότερο.
  3. Επιτρέπει την αυτόνομη μάθηση – Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει επιτρέψει την εκπαίδευση να ξεφεύγει από τους τέσσερις τοίχους της σχολικής τάξης. Οι μαθητές μπορούν να έχουν πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό από το σπίτι μέσα από ειδικές ψηφιακές πλατφόρμες τις οποίες επιμελείται ο εκάστοτε καθηγητής με το ανέβασμα εκπαιδευτικού υλικού. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει βίντεο, κουίζ γνώσεων, παιχνίδια κτλ. Επιπλέον, το ίντερνετ αποτελεί θησαυρός γνώσεων για τους μαθητές, που με το edutainment προσφέρει άφθονες και εύπεπτες πληροφορίες για τα πάντα.

Συνοψίζοντας

Το edutainment είναι μια από τις μορφές εκπαίδευσης που έχουν πλέον κυριαρχήσει υποβοηθούμενο από την εξέλιξη της τεχνολογίας. Με τα χαρακτηριστικά του, ο συνδυασμός της εκπαίδευσης και της διασκέδασης δηλαδή, αναβαθμίζει την εκπαιδευτική διαδικασία κάνοντας την πιο ενδιαφέρουσα, πιο προσιτή, και ευκολότερη. Το edutainment μπορεί να εξαλείψει πολλά από τα αρνητικά της παραδοσιακής τυπικής εκπαίδευσης και να ανοίξει το δρόμο σε άπειρες δυνατότητες εκπαίδευσης που θα τραβήξουν το ενδιαφέρον των εκπαιδευόμενων.

Στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST γνωρίζουμε τη σημασία του edutainment και της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία. Για το λόγο, φροντίζουμε οι εκπαιδεύσεις και οι εκδηλώσεις μας στη Λάρισα να ακολουθούν τη τελευταία λέξη της τεχνολογίας, να είναι επίκαιρες, και να προσφέρουν αξία.

Με αφορμή την περίοδο των Χριστουγέννων, η ομάδα του JOIST έχει σχεδιάσει μια σειρά από μαγευτικές Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και εκπαιδεύσεις στη Λάρισα για μικρούς και μεγάλους που αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας edutainment εμπειρίας.