Αν η τεχνολογία είναι ένας ανεξερεύνητος κόσμος για εσάς, τότε η εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα θα σας βοηθήσουν να κάνετε γοργά βήματα προς την εξερεύνησή του.
Πρόκειται για 2 διαφορετικές εμπειρίες «βύθισης» σε πραγματικούς ή φανταστικούς ψηφιακούς κόσμους (immersive technologies), που πλέον έχουν γίνει κομμάτι της ζωής μας και επεκτείνουν την πραγματικότητά μας εκτός των ορίων που γνωρίζαμε.
Εικονική και Επαυξημένη Πραγματικότητα και οι Διαφορές τους
Το κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ της εικονικής πραγματικότητας (VR) και της επαυξημένης πραγματικότητας (AR), είναι η εμπειρία ψηφιακής «βύθισης» του χρήστη. Αλλά καλύτερα να ξεκινήσουμε προσδιορίζοντας την κάθε τεχνολογία ξεχωριστά.
Ως εμπειρία, το AR θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν μια πιο «ενισχυμένη» εκδοχή της πραγματικότητας που γνωρίζουμε ήδη. Καθώς, η τελευταία εμπλουτίζεται από ψηφιακά ερεθίσματα με δυνατότητα διάδρασης, σαν μια «διαφάνεια» στην ήδη υπάρχουσα.
Από την άλλη, η τεχνολογία VR είναι επίσης μια εμπειρία ψηφιακής «βύθισης», κατά την οποία ο χρήστης αποκόπτεται από την πραγματικότητα. Αν και μιλάμε για ένα ψηφιακό περιβάλλον 360 μοιρών, το οπτικό μέρος αυτής της εμπειρίας είναι αρκετό για τον ανθρώπινο εγκέφαλο ώστε να την αντιληφθεί ως αληθινή.
Πρόκειται για δύο τεχνολογίες που ήδη εφαρμόζονται σε πολλούς και διάφορους τομείς. Μια συνήθης εφαρμογή της επαυξημένης πραγματικότητας είναι σε σχεδιαστικές εφαρμογές για τη διευκόλυνση επαγγελμάτων σχετικών με: την αρχιτεκτονική, τον αστικό σχεδιασμό, την μηχανική κοκ. Ενώ, η εικονική πραγματικότητα έχει εισέλθει κυρίως σε πεδία που αφορούν την ιατρική, την ψυχική υγεία, τον τουρισμό κ.ά.
Ωστόσο, μιλάμε για δύο διαφορετικές εμπειρίες, με τα παρακάτω στοιχεία να καθορίζουν τη διαφορά τους:
1. AR και VR Απαραίτητος Εξοπλισμός
Πρόκειται για την κύρια διαφορά τους. Στη VR τεχνολογία, ο συνήθης εξοπλισμός είναι τα headsets. Ενώ, οι AR συσκευές μπορούν να είναι κινητά (smartphones), tablets και smart glasses.
2. Αίσθηση, Αντίληψη και Κινήσεις
Το VR αντικαθιστά το φυσικό κόσμο με έναν ψηφιακό, σε επίπεδο αισθήσεων. Ο εξοπλισμός του είναι πιο πολύπλοκος και περιλαμβάνει εξωτερικές κάμερες ή αισθητήρες για την ανίχνευση κινήσεων στο χώρο για τη βέλτιστη αισθητηριακή εμπειρία. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει η δυνατότητα ανίχνευσης κινήσεων του κεφαλιού και του σώματος, με σκοπό τη συντονισμένη προσαρμογή του ψηφιακού περιβάλλοντος στην οπτική του χρήστη (optical tracking).
Επιπλέον, το χαρακτηριστικό της πλήρους «βύθισης» του VR, δημιουργεί την ψευδή εντύπωση στο χρήστη, ότι υπάρχουν περισσότερες επιλογές από τις υπάρχουσες. Τα οπτικά στοιχεία ενός VR περιβάλλοντος μπορούν να τον «αποπροσανατολίσουν». Συγκεκριμένα, ένας χρήστης μπορεί να σχηματίσει την εντύπωση της δυνατότητας περισσότερων κινήσεων από ό,τι στην πραγματικά μπορεί να κάνει. Ωστόσο, η αληθοφάνεια αυτής της εμπειρίας δεν περιορίζεται στις κινήσεις του σώματος, αλλά επηρεάζει τη συνολική αντίληψη.
Από την άλλη, η AR εμπειρία θα μπορούσε να συνοψιστεί σαν μια διαφανής επικάλυψη στον πραγματικό κόσμο. Δηλαδή, οι αισθήσεις και η αντίληψη των χρηστών δε χάνουν την επαφή τους από την πραγματικότητα.
Εικονικές και Επαυξημένες Εμπειρίες
Ένας χρήστης βιώνει το AR σαν μια επέκταση της προσωπικής του σφαίρας. Σε αντίθεση με τις VR εμπειρίες, που ο χρήστης τις βιώνει σα να εισέρχεται σε έναν πλήρως διαφορετικό, φανταστικό ψηφιακό κόσμο πέρα από την πραγματικότητα.
Αδιαμφισβήτητα, μιλάμε για δύο τεχνολογίες που καθορίζουν το μέλλον, απελευθερώνουν τα όριά μας, επεκτείνουν τις δυνατότητές μας και αξίζει να τις γνωρίσουμε.