Η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα, Laurence Auer, μαζί με τον Γενικό Πρόξενο της Γαλλίας και Διεθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου στη Θεσσαλονίκη, Jean-Luc Lavaud, τη Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας, Χρύσα Βουλγαράκη, τη Γενική Διευθύντρια του ΣΘΕΒ, Έλενα Καματέρη και τον Γραμματέα Προώθησης Θεμάτων και Υποστήριξης Μελών του ΣΘΕΒ, Χρήστο Τσιτόπουλο, επισκέφθηκαν το Πάρκο Καινοτομίας JOIST στη Λάρισα τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2024.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η Πρέσβειρα Auer ξεναγήθηκε στους χώρους του Πάρκου Καινοτομίας από τον Τάσο Βασιλειάδη, ιδρυτή του JOIST και τον Αντώνη Κυρίτση, CAO του JOIST, από τους οποίους ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας και τις καινοτόμες δράσεις του. Η Πρέσβειρα έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και στον σημαντικό αριθμό εκπαιδεύσεων που υλοποιεί το JOIST και απευθύνονται σε άτομα όλων των ηλικιών.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις για πληθώρα θεμάτων με βασικά σημεία το αναπτυσσόμενο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων στη Θεσσαλία που υποστηρίζει το JOIST, τις αξιοσημείωτες καινοτομίες στη γεωργική τεχνολογία, αλλά και τις τεχνολογίες υγείας και του φαρμάκου. Επιπλέον, διερευνήθηκαν οι προοπτικές μιας μελλοντικής συνεργασίας μεταξύ του JOIST και του French Tech, του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων της Γαλλίας, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και γαλλικών startups, μαζί με ερευνητικά ιδρύματα, για τη μεταφορά τεχνολογίας και καινοτομίας. Επιπλέον, οι συζητήσεις περιλάμβαναν σχέδια για τη σύνδεση των ευρωπαϊκών κόμβων ψηφιακής καινοτομίας (EDIHs) της Γαλλίας με αυτούς στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση στο Health Hub και σε άλλους κόμβους ψηφιακής καινοτομίας.
Επιπλέον, υπήρξε αξιοσημείωτο ενδιαφέρον για την προώθηση της ισχυρής συνεργασίας τόσο μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας όσο και με την Ινδία, λόγω της πρόσφατης συνεργασίας του JOIST με το Πανεπιστήμιο Adani της Ινδίας.
Το Πάρκο Καινοτομίας JOIST λειτουργεί ως κόμβος καινοτομίας στην περιοχή της Θεσσαλίας, φέρνοντας σε επαφή μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής με την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, υποστηρίζοντας μια δυναμική επιχειρηματική κοινότητα και φιλοξενώντας ερευνητικές ομάδες που αναπτύσσουν τεχνολογίες αιχμής.
Η επίσκεψη της Πρέσβειρας Auer αποτελεί μια σημαντική αναγνώριση των προσπαθειών του JOIST σε διεθνή κλίμακα ενώ υπογραμμίζει τις δυνατότητες για γόνιμες συνεργασίες μεταξύ της Γαλλίας, της Ελλάδας και της Ινδίας στους τομείς της τεχνολογίας και της καινοτομίας.