Ο Κόμβος Αριστείας VELES Βρέθηκε στο Επίκεντρο της Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του InnoHealth Forum για τον Ευρωπαϊκό χώρο Δεδομένων για την Υγεία vbouronikos 13 Οκτωβρίου, 2023

Ο Κόμβος Αριστείας VELES Βρέθηκε στο Επίκεντρο της Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του InnoHealth Forum για τον Ευρωπαϊκό χώρο Δεδομένων για την Υγεία

O Κόμβος Αριστείας VELES, ένα πρωτοποριακό ευρωπαϊκό έργο για στην επιτάχυνση της καινοτομίας στον τομέα της έξυπνης υγείας, είχε σημαντική θέση στην πρόσφατη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης του InnoHealth Forum με τίτλο “Καλές πρακτικές από τον Ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων για την υγεία – Σενάρια περιπτώσεων χρήσης”.

Το InnoHealth Forum 2023 ήταν μια πρωτοποριακή υβριδική έκθεση που πραγματοποιήθηκε στις 22-23 Σεπτεμβρίου 2023. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το JOIST Innovation Park και τον Ευρωπαϊκό Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας Health Hub, που ειδικεύεται στον τομέα της υγείας και του φαρμάκου. Λειτουργώντας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και της Elevate Greece, το φόρουμ είχε ως στόχο να λειτουργήσει ως σημείο επαφής για την καινοτομία και τη συνεργασία στον τομέα της υγείας. Παρείχε μια πλατφόρμα για εμπειρογνώμονες, φορείς και ενδιαφερόμενους να συζητήσουν, να μοιραστούν και να εξερευνήσουν τις τελευταίες εξελίξεις και τις βέλτιστες πρακτικές στον τομέα της υγείας και των φαρμάκων.

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης

Την πρώτη ημέρα του διήμερου InnoHealth Forum, πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο “Καλές πρακτικές από τον Ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων για την υγεία – Σενάρια περιπτώσεων χρήσης”, την οποία συντόνισε η Olga Galanets, Senior IT Project Manager της International Data Spaces Association. Στο στρογγυλό τραπέζι συμμετείχαν εμπειρογνώμονες και φορείς που εργάζονται στον ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων υγείας, όπως:

Julien Adelberger, Senior Project Coordinator of the International Data Spaces Association,
Irena Pavlova, EU Projects Manager at GATE,
Dimitrios G. Katehakis, Head of the Center for eHealth Applications and Services at FORTH, Institute of Computer Science & Director of Hellenic Digital Health Cluster (HDHC),
Maria Bigaki, Head of Program Management Office of Papageorgiou General Hospital,
Charalampos Vassiliou, Digital Transformation Strategy and Innovation Advisor, Directorate for Digital Transformation and Digital Skills at the National Infrastructures for Research and Technology Network (GRNET S.A.).

Κατά τη διάρκεια της στρογγυλής τραπέζης, έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με διάφορες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τον Ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων για την υγεία, οι οποίες επιτελούν απίστευτο έργο στον τομέα αυτό. Σε αυτά περιλαμβάνονταν το έργο HEALTH-X dataLOFT, ο Kόμβος Aριστείας VELES, ο Eυρωπαϊκός Kόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας smartHEALTH, το δίκτυο EHDEN και το GR-HDAB.

_DSC0951

Ο ρόλος του VELES στην καινοτομία της έξυπνης υγείας

Η Irena Pavlova ενθουσίασε το ακροατήριο με μια διεισδυτική παρουσίαση για το VELES Excellence Hub. Περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο το έργο στοχεύει στην προώθηση της αριστείας της καινοτομίας στον τομέα της έξυπνης υγείας, ανοίγοντας πόρτες για νέες ευκαιρίες συνεργασίας. Ο Δημήτρης Κατεχάκης συνέχισε αναλύοντας το Hellenic Digital Health Cluster (HDHC), τα μέλη του, τους στόχους του και τον ρόλο του στο έργο VELES ως ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος για την υλοποίηση ενός πιλοτικού έργου για τη θεραπεία του καρκίνου στην Ελλάδα.

Round Table Discussion on EU Health Data Space

Σχετικά με τον Κόμβο Αριστείας VELES

To VELES είναι μια δυναμική κοινοπραξία με στόχο την επιτάχυνση της αριστείας της καινοτομίας στην έξυπνη υγειονομική περίθαλψη. Ξεκινώντας επίσημα την 1η Ιουλίου 2023 και εστιάζοντας στις διευρυνόμενες χώρες της Βουλγαρίας, της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Κύπρου, το VELES αναπτύσσει νέες μεθοδολογίες και πιλοτικές εφαρμογές για να επιτρέψει νέες ευκαιρίες συνεργασίας και έξυπνες καινοτομίες στον τομέα της υγείας στο πλαίσιο ενός βιώσιμου, άριστου, τοπικού οικοσυστήματος που καθοδηγείται από έναν Περιφερειακό Χώρο Δεδομένων Υγείας. Αυτό το φιλόδοξο έργο που χρηματοδοτείται από την ΕΕ θα ολοκληρωθεί στις 31 Μαΐου 2027, αφήνοντας μια διαρκή κληρονομιά με μετασχηματιστικό αντίκτυπο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Κόμβο Αριστείας VELES ή για να διερευνήσετε ευκαιρίες συνεργασίας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μέσω email στο ggogolos@ied.eu. Η συμμετοχή σας μπορεί να έχει μετασχηματιστικό αντίκτυπο στον τομέα της έξυπνης υγειονομικής περίθαλψης.