5 Βήματα για το Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Επιχείρησης σας vbouronikos 27 Απριλίου, 2022

5 Βήματα για το Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Επιχείρησης σας

Η ψηφιακή επανάσταση είναι πλέον γεγονός. Ως επιχειρηματίες, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο ψηφιακό περιβάλλον, είναι φυσικό να αναζητείτε τρόπους για να αναπτύξετε την επιχείρηση σας ώστε αυτή να ανταποκρίνεται καλύτερα στις απαιτήσεις της νέας εποχής.

Η ψηφιοποίηση κρύβει πολλές ευκαιρίες τις οποίες οι επιχειρήσεις οφείλουν να αξιοποιήσουν για τη βελτιστοποίηση των επιχειρηματικών διαδικασιών τους. Όμως, δεν είναι όλες οι επιχειρήσεις έτοιμες για τη πραγματοποίηση της ψηφιακής μετάβασης.

Ειδικότερα, όπως φαίνεται, οι Ευρωπαϊκές εταιρίες είναι πιο αργές στην τεχνολογική ενσωμάτωση από αντίστοιχες εταιρίες σε άλλα μέρη του κόσμου. Με αυτό το ρυθμό οι ευρωπαϊκές εταιρίες κινδυνεύουν να μείνουν εκτός αγοράς εξαιτίας του διεθνή ανταγωνισμού που εντείνεται περαιτέρω απ’ τη ψηφιοποίηση.

Μάθετε πως μπορείτε να αναπτύξετε την επιχείρηση σας στην ψηφιακή εποχή σε 5 βήματα ώστε να:

  • Μεγιστοποιήσετε τα κέρδη σας
  • διαχειρίζεστε ορθότερα τους εταιρικούς πόρους σας
  • παίρνετε καλύτερες αποφάσεις
  • γίνετε ευέλικτοι
  • αυξήσετε τη παραγωγικότητα σας.

Γνωρίζοντας τις μεταβολές που επιφέρει η ψηφιακή μετάβαση στην επιχειρηματικότητα θα είστε καλύτερα προετοιμασμένοι για να αναπτύξετε την επιχείρηση σας ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες του οργανισμού σας. 

Τι είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και τι πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις;

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός (digital transformation) είναι όλες οι αλλαγές που υιοθετεί μια επιχείρηση για την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η ψηφιοποίηση. Κάτω απ’ την ομπρέλα της ψηφιοποίησης εντάσσονται το διαδίκτυο, τα διάφορα ψηφιακά μέσα καθώς και πληθώρα νέων τεχνολογιών που έχουν κυριαρχήσει και μεταβάλλουν τον κόσμο.

Οι βασικές τεχνολογίες που φέρνουν το ψηφιακό μετασχηματισμό στις επιχειρήσεις είναι:

  • Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media)
  • υπηρεσίες κινητής τεχνολογίας
  • το υπολογιστικό νέφος (cloud computing)
  • η ανάλυση δεδομένων (data analysis)
  • το διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of things – IoT)
  • η ρομποτική και αυτοματοποίηση
  • η τρισδιάστατη εκτύπωση (3D printing)
  • η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial intelligence – AI)
  • η κυβερνοασφάλεια (Cybersecurity)

Η ψηφιοποίηση έχει φέρει ραγδαίες αλλαγές σε όλους τους τομείς και οι νέες αυτές τεχνολογίες επηρεάζουν σημαντικά τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Κάθε επιχείρηση που επιθυμεί να παραμένει ανταγωνιστική και βιώσιμη στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον οφείλει να είναι ευέλικτή και να έχει προσαρμοστικότητα. Η ευελιξία επιτρέπει στις επιχειρήσεις να ακολουθούν τις τάσεις της εποχής και να μεταβάλλουν συνεχώς τον τρόπο λειτουργίας τους ανταποκρινόμενες στις νέες ανάγκες που προκύπτουν.

Συγκεκριμένα, η πανδημία του κορονοϊού επιτάχυνε τη ψηφιακή επανάσταση καθώς ήρθε στο προσκήνιο η ανάγκη για εργασία απ’ το σπίτι. Δεν ήταν λίγες οι επιχειρήσεις που βρέθηκαν απροετοίμαστες ή που αντιμετώπισαν σημαντικές δυσκολίες στην αξιοποίηση αυτών των ψηφιακών τεχνολογιών.

5 τρόποι για να αναπτύξετε την επιχείρηση σας εν συντομία

  1. Υιοθετήστε νέες τεχνολογίες
  2. Επενδύστε στο ανθρώπινο δυναμικό σας
  3. Αξιοποιήστε το ψηφιακό μάρκετινγκ
  4. Δημιουργήστε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα
  5. Αναζητήστε τα διαθέσιμα ψηφιακά εργαλεία που υπάρχουν

Βήμα #1: Υιοθετήστε νέες τεχνολογίες

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός που βιώνουμε έχει προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στον επιχειρηματικό κόσμο. Λόγω της ψηφιοποίησης έχουν αναδυθεί πολλές νέες τεχνολογίες με σημαντικά οφέλη που έχουν ήδη κυριαρχήσει από ότι φαίνεται θα κυριαρχήσουν περαιτέρω στις επιχειρήσεις στο άμεσο μάλλον. Αυτές οι νέες τεχνολογίες ενισχύουν τη παραγωγικότητα των εργαζομένων σας και κάνουν τις διαδικασίες σας πιο ευέλικτες.

Παρόλα αυτά, η εισαγωγή μιας νέας τεχνολογίας σε μια επιχείρηση δεν είναι εύκολη υπόθεση. Για να αξιοποιήσετε τη μέγιστη αξία που μπορεί να προσφέρει μια τέτοια τεχνολογία πρέπει πρώτα να καταλάβετε τρία πράγματα:

  1. Τι χρειάζεται η επιχείρηση σας
  2. τι θέλουν οι εργαζόμενοι σας
  3. και πώς μια τεχνολογία μπορεί να προσφέρει λύσεις στα παραπάνω.

Βέβαια, απ’ όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες οφείλετε να βρείτε εκείνες που ταιριάζουν στον κλάδο σας ή στον τύπο της επιχείρησης σας. Είναι βέβαια πως υπάρχουν τεχνολογίες που μπορούν να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε την επιχείρηση σας, αρκεί να τις ανακαλύψετε.

Για παράδειγμα, δεν νοείται το 2022 να μην υπάρχουν επαρκή συστήματα κυβερνοασφάλειας σε επιχειρήσεις και αυτές να παραμένουν ευάλωτες σε κυβερνοεπιθέσεις. Σε ενδεχόμενο χτύπημα, εκτός του ότι μπορεί να χάσετε σημαντικό κομμάτι των αρχείων σας και να μην μπορείτε να το ανακτήσετε, μπορεί επίσης να βρεθείτε και αντιμέτωποι με το νόμο. Σε περίπτωση διαρροής προσωπικών δεδομένων των πελατών σας, για τα οποία είστε οι κύριοι υπεύθυνοι για τη διαφύλαξη τους, θα κληθείτε να πληρώσετε δυσβάσταχτες αποζημιώσεις.

Βήμα #2: Επενδύστε στο ανθρώπινο δυναμικό σας

Για την πραγματοποίηση της ψηφιακής μετάβασης είναι σημαντικό να επενδύσετε στους ανθρώπους που εργάζονται για εσάς. Σε τελική ανάλυση, οι εργαζόμενοι σας είναι αυτοί που θα χρησιμοποιήσουν αυτές τις νέες τεχνολογίες σε καθημερινή βάση. Γι’ αυτό, πρέπει να φροντίσετε, πρωτίστως, αυτοί να αισθάνονται άνετα γύρω απ’ τη χρήση της τεχνολογίας αυτής. Σε αυτό θα συμβάλλει ιδιαίτερα και η παροχή εκπαιδεύσεων από καταρτισμένα άτομα. Έτσι, μπορούν να μάθουν πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις νέες αυτές τεχνολογίες αλλά και πως να τις χρησιμοποιήσουν σωστά για τη πλήρη αξιοποίηση τους.

Τέλος, αν δεν υπάρχει ένας υπεύθυνος πληροφοριακών συστημάτων στην επιχείρηση σας, το να αναπτύξετε την επιχείρηση εν μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού γίνεται ακόμη πιο δύσκολη υπόθεση. Οι εταιρίες χρειάζονται πλέον πλήρως καταρτισμένα και ενημερωμένα άτομα τα οποία θα είναι υπεύθυνα για την ολοκλήρωση της μετάβασης στη ψηφιακή εποχή.    

Βήμα #3: Αξιοποιήστε το ψηφιακό μάρκετινγκ

Το ψηφιακό μάρκετινγκ αποτελεί πλέον βασικό εργαλείο για όλες τις επιχειρήσεις. Τη στιγμή που όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ παγκοσμίως, το ψηφιακό μάρκετινγκ σας επιτρέπει να τους προσεγγίσετε και να πουλήσετε τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας σε όλο το κόσμο.

Στη ψηφιακή εποχή, όταν σχεδόν όλα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά, οι επιχειρήσεις οφείλουν όχι μόνο να έχουν μια ψηφιακή παρουσία με τη μορφή κάποιας ιστοσελίδας ή κάποιας σελίδας στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και να την επιμελούνται συνεχώς.

Τέλος, δεν αρκεί μόνο η ψηφιακή παρουσία σας, αλλά πρέπει να βελτιώσετε το SEO της ιστοσελίδας σας ώστε να ξεχωρίσετε απ’ τον ανταγωνισμό, και να μπορούν να σας βρίσκουν περισσότεροι και πιο εύκολα οι πελάτες σας.  

Βήμα #4: Δημιουργήστε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα

Πρέπει να θυμάστε ότι κατά τη διάρκεια του κορονοϊού έγινε μεγάλη κουβέντα για τα ηλεκτρονικά καταστήματα (eshops). Με το πρόγραμμα e-λιανικό το 2021 δόθηκαν επιχορηγήσεις έως 5.000 ευρώ σε Ελληνικά καταστήματα λιανικής για τη δημιουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων. Στόχος της επιχορήγησης αυτής ήταν η καταπολέμηση των αρνητικών επιπτώσεων του κορονοϊού στο λιανικό εμπόριο που είχε κλείσει για μήνες.

Βέβαια, τα eshops δεν είναι μόνο αναγκαία σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης σαν τα παραπάνω. Η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού καταστήματος, ίσως είναι ένας απ’ τους καλύτερους τρόπους που μπορείτε να αναπτύξετε την επιχείρηση σας στη ψηφιακή εποχή. Η ηλεκτρονική διάθεση των προϊόντων σας δημιουργεί επιπλέον κανάλια πωλήσεων, ενώ και οι διαφημίσεις σας μπορούν να είναι περισσότερο αποτελεσματικές.

Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότεροι καταναλωτές επιλεγούν πλέον την ηλεκτρονική αγορά προϊόντων. Ακόμη και αν δεν ολοκληρωθεί μια αγορά διαδικτυακά, οι καταναλωτές ξεκινάνε πάντα την έρευνα αγοράς από το ίντερνετ. Ταυτόχρονα, μπορείτε να βάλετε το eshop σας σε πλατφόρμες σύγκρισης τιμών όπως το skroutz, που χρησιμοποιείται από εκατομμύρια χρήστες ετησίως, για να προβάλλετε περισσότερο τα προϊόντα σας και την επιχείρηση σας.   

Βήμα #5: Αναζητήστε τα διαθέσιμα ψηφιακά εργαλεία που υπάρχουν

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει αλλάξει ραγδαία τον τρόπο που δουλεύουμε με τη βοήθεια καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων. Απλά σκεφτείτε ότι μέχρι και πριν 2 χρόνια περίπου η έννοια της εργασίας από το σπίτι ήταν σχεδόν ανύπαρκτη και πολλές επιχειρήσεις ήταν ανέτοιμες να υποστηρίξουν κάτι τέτοιο.

Πάντως, μπροστά στο δίλλημα τηλεργασία ή αναστολή και επομένως μείωση του κύκλου εργασιών, πολλές επιχειρήσεις αναζήτησαν λύσεις που θα τους επέτρεπαν να υποστηρίξουν ένα τέτοιο εγχείρημα. Αυτό κατέστη δυνατό μόνο με τη χρήση των ψηφιακών εργαλείων που έκαναν εφικτή την απομακρυσμένη εργασία.

Στη ψηφιακή εποχή και σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον οι επιχειρήσεις οφείλουν να διαθέτουν μια σειρά νέων ψηφιακών λύσεων που ανοίγουν νέους δρόμους ανάπτυξης.

Για παράδειγμα, κάποια ψηφιακά εργαλεία τα οποία σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις έχουν αναπτύξει έως κάποιο βαθμό πλέον είναι οι ψηφιακές λύσεις συνεργασίας και επικοινωνίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτών είναι το office 365 και εφαρμογές όπως το slack ή το Microsoft Teams.

Άλλα ψηφιακά εργαλεία που μπορείτε να λάβετε υπόψιν για να αναπτύξετε την επιχείρηση σας είναι:

  1. Πλατφόρμες Intranet
  2. Συστήματα Διαχείρισης Πελατειακών Σχέσεων (CRM)
  3. Συστήματα Διαχείρισης Περιεχομένου (CMS)
  4. Αποθήκευση υπολογιστικού νέφους (Cloud storage)
  5. Εργαλεία διαχείρισης έργων (Project management)
  6. Ψηφιακά εργαλεία λογιστικής
  7. Εργαλεία διαχείρισης μισθοδοσίας

Κάντε υπομονή και αναλύστε

Αφού ακολουθήσετε τα παραπάνω βήματα ή όποιο από τα παραπάνω βήματα νομίζετε ότι ταιριάζει στη δική σας επιχείρηση θα πρέπει να κάνετε υπομονή.

Ολόκληρη η διαδικασία απ’ τη πρώτη στιγμή της αναζήτησης των πραγματικών αναγκών της επιχείρησης και των εργαζομένων σας, μέχρι και την πραγματοποίηση της πλήρης μετάβασης σας στη ψηφιακή εποχή, είναι, αν μη τι άλλο, χρονοβόρα. Αλλά, ακόμη και όταν υλοποιήσετε τις κατάλληλες αλλαγές που πιστεύετε ότι με τις οποίες θα μπορέσετε να αναπτύξετε την επιχείρηση σας για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέας εποχής, το αποτέλεσμα δεν θα είναι πάντα άμεσο.

Για παράδειγμα, η ψηφιακή παρουσία σας στο διαδίκτυο χρειάζεται χρόνο για να αποδώσει καρπούς, ειδικά αν η επιχείρηση σας είναι νέα στο διαδίκτυο. Μπορεί να εμπλουτίζετε συνεχώς το ψηφιακό σας περιεχόμενο, και καλά κάνετε, αλλά το SEO της ιστοσελίδας σας, όπως και οι ακόλουθοι σας στα social media, θέλουν χρόνο για να ανέβουν.

Πάντως, όποια αλλαγή και αν πραγματοποιήσατε, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να κάνετε ανάλυση των δεδομένων που έχετε στη διάθεση σας. Τα δεδομένα αυτά πρέπει να αφορούν την περίοδο πριν την εισαγωγή αυτών των αλλαγών στον οργανισμό σας, αλλά και δεδομένα μετά.

Για εγκυρότερα αποτελέσματα, τα δεδομένα αυτά θα πρέπει να τα αντλήσετε ύστερα από κάποιο εύλογο χρονικό περιθώριο κάποιων μηνών για να μπορέσετε να διαπιστώσετε την πραγματική αλλαγή που έφερε ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην εταιρία σας.

Τώρα γνωρίζετε τον τρόπο να αναπτύξετε την επιχείρηση στη ψηφιακή εποχή

Μπορεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός που περνάει η επιχείρηση σας να σας φαίνεται βουνό, αλλά δεν είναι παράλογο. Ακόμη και μεγάλες εδραιωμένες εταιρίες αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με εσάς την εποχή της ψηφιοποίησης.

Όμως, στην προσπάθεια σας εισάγετε την εταιρία σας στο ψηφιακό κόσμο δεν χρειάζεται να το κάνετε μόνοι. Μπορείτε να προσλάβετε κάποιον ειδικό που γνωρίζει πολύ καλά τις νέες τεχνολογίες και μπορεί να καταλάβει τις ανάγκες σας, καθώς και τον βέλτιστο τρόπο ενσωμάτωσης των τεχνολογιών αυτών στις διαδικασίες σας.

Τέλος, μπορείτε επίσης να έρθετε σε επαφή με οργανισμούς όπως το Πάρκο Καινοτομίας JOIST που προωθούν την ψηφιακή καινοτομία και αναγνωρίζουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως αναγκαία συνθήκη για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων τον 21ο αιώνα. Στο πάρκο καινοτομίας JOIST θα βρείτε  ένα πρωτοποριακό οικοσύστημα συνεργασίας και προώθησης της τεχνολογίας και της καινοτόμου σκέψης. Σε ένα τέτοιο συνεργατικό χώρο η καινοτομία είναι ανοικτή και προσβάσιμη απ’ όλους, ενώ δημιουργούνται και οι κατάλληλες προϋποθέσεις για το διαμοιρασμό της γνώσης και την ανάπτυξη.