Τι Είναι το Phygital και Πώς Αναβαθμίζει την Εμπειρία των Πελατών; vbouronikos 13 Μαΐου, 2022

Τι Είναι το Phygital και Πώς Αναβαθμίζει την Εμπειρία των Πελατών;

Η λέξη phygital είναι το αποτέλεσμα του συνδυασμού των αγγλικών λέξεων «physical» και «digital». Για όσους δεν το γνωρίζουν, οι λέξεις αυτές προέρχονται από τα Αγγλικά και σημαίνουν «φυσικός» και «ψηφιακός» αντίστοιχα. Το phygital, βέβαια, δεν αποτελεί μόνο ένα λεκτικό συνδυασμό αλλά έχει και πρακτική εφαρμογή τόσο στον φυσικό όσο και στον ψηφιακό κόσμο.

Το phygital προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στον πελάτη αφού, ουσιαστικά, αυτό που κάνει είναι να διαβρώνει τα όρια μεταξύ του φυσικού και ψηφιακού κόσμου. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση των νέων τεχνολογιών όπως αυτών της επαυξημένης πραγματικότητας (AR), της εικονικής πραγματικότητας (VR), ή της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ).

Στο άρθρο αυτό θα δούμε πως αναδείχθηκε το phygital ως τη νέα ανερχόμενη εμπειρία αγοράς, θα εξετάσουμε παραδείγματα phygital εμπειριών, αλλά και τα οφέλη που προσφέρουν στον καταναλωτή και στον επιχειρηματικό κόσμο.

Πώς δημιουργήθηκε η ανάγκη για μια phygital εμπειρία;

Ως καταναλωτές πλέον ζούμε και οι ίδιοι σε έναν phygital κόσμο εδώ και αρκετά χρόνια. Ειδικά μετά το 2020 που εμφανίστηκε η πανδημία του κορονοϊού, η phygital εμπειρία απέκτησε μια νέα δυναμική που φαίνεται πως δύσκολα θα σταματήσει. Ως αποτέλεσμα, άλλαξε ριζικά ο τρόπος που, ως καταναλωτές, αγοράζουμε και καταναλώνουμε αγαθά.

Ειδικότερα, μέσα στην πανδημία ο κόσμος έμαθε, περισσότερο από ανάγκη, να κάνει τις αγορές του ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτύου. Όμως δεν ήταν μόνο ο καταναλωτής που «αναγκάστηκε» να καταφύγει στις διαδικτυακές αγορές, αλλά και οι ίδιοι οι έμποροι. Οι τελευταίοι, “υποχρεώθηκαν” να προχωρήσουν στην ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων τους για να μπορέσουν ανταπεξέλθουν στις πρωτόγνωρες συνθήκες τις αγοράς.

Άλλωστε, χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τη περίοδο αυτή δόθηκε σημαντικός αριθμός επιδοτήσεων σε καταστήματα λιανικής για να δημιουργήσουν τα δικά τους e-shops. Αυτό κρίθηκε απαραίτητο αφού, λόγω των πολιτικών lockdowns και του social distancing, δεν μπορούσαν πλέον να προσφέρουν τα προϊόντα τους με φυσική παρουσία.

Βέβαια, παρόλη τη μανία της ψηφιοποίησης που επικρατεί σε όλους τους κλάδους τα τελευταία χρόνια, η αγορά αγαθών εξακολουθεί να γίνεται σήμερα με φυσικό τρόπο. Για το λόγο αυτό μιλάμε ακόμη για μια phygital εμπειρία, που συνδυάζει το φυσικό και ψηφιακό κόσμο, και όχι για μια εξ’ ολοκλήρου ψηφιακή.

Ηλεκτρονικές VS φυσικές αγορές

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στο να αγοράζει κάποιος διαδικτυακά, με πρώτο και κύριο αυτό της ευκολίας.  Όμως, η αγορά προϊόντων με φυσική παρουσία προσφέρει στους καταναλωτές μια ιδιαίτερη εμπειρία που δεν μπορεί να αντικατασταθεί (τουλάχιστον όχι ακόμη) μέσω της τεχνολογίας.

Επιπλέον, υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων που σχεδόν επιβάλλεται η φυσική παρουσία για την αγορά τους. Παραδείγματα τέτοιων αγαθών είναι τα ρούχα και τα υποδήματα. Ως είθισται, οι καταναλωτές προτιμούν να η δοκιμή τέτοιων προϊόντων να προηγείται της αγοράς τους.

Οι ψηφιακές τεχνολογίες έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι των αγορών μας

Πριν την διάδοση που απολαμβάνει το διαδίκτυο στις μέρες μας, οι τρόποι ενημέρωσης των καταναλωτών ήταν περιορισμένοι. Η ενημέρωση αυτή μπορεί να αφορά το λανσάρισμα κάποιου νέου προϊόντος, τα χαρακτηριστικά των προϊόντων, ή τις αποκλίσεις που υπάρχουν στην τιμή.

Αυτό που ίσχυε παλιότερα με τους καταναλωτές να ψωνίζουν σχεδόν στα τυφλά δεν ισχύει πια σε μεγάλο βαθμό. Με τις πηγές ενημέρωσης να είναι περιορισμένες, οι καταναλωτές πολλές φορές αγόραζαν προϊόντα αυτό που τους πλασάριζε κάποιος πωλητής ή που τους άρεσε εμφανισιακά, χωρίς να γνωρίζουν παραπάνω λεπτομέρειες γι’ αυτό.

Το διαδίκτυο και οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν ενδυναμώσει τους καταναλωτές περισσότερο από ποτέ. Πλέον, οι καταναλωτές συνηθίζουν να πραγματοποιούν κάποια διαδικτυακή έρευνα αγοράς προτού καταλήξουν στην αγορά κάποιου προϊόντος. Εκτός από τα διαφορετικά χαρακτηριστικά, η ψηφιακή έρευνα αγοράς επιτρέπει κάποιον να δει ακόμη τα καταστήματα με απόθεμα στο συγκεκριμένο προϊόν αλλά και να κάνουν σύγκριση τιμών. Μετά την έρευνα αγοράς, οι υποψήφιοι αγοραστές μπορούν να πάνε να δούνε από κοντά τα προϊόντα αυτά και να κρίνουν αν θα προχωρήσουν στην αγορά τους ή όχι.

Βέβαια, υπάρχουν και οι καταναλωτές που προτιμάνε το αντίθετο. Δηλαδή, αυτοί που προτιμούν να πάνε στο πλησιέστερο κατάστημα για να εξετάσουν από κοντά τη συνολική γκάμα κάποιου προϊόντος. Στη συνέχεια, αφού καταλήξουν σε ορισμένους εμπορικούς κωδικούς συνεχίζουν την αγορά τους διαδικτυακά. Ο κύριος λόγος που γίνεται αυτό είναι ότι με τη ψηφιακή αγορά προϊόντων οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν στη χαμηλότερη τιμή της αγοράς.

Για πολλούς καταναλωτές οι παραπάνω τρόποι αγοράς προϊόντων είναι οι πλέον συνηθισμένοι. Όμως, όπως αναφέραμε παραπάνω, η κατάσταση δεν ήταν πάντα έτσι. Η αγορά αγαθών με τους παραπάνω τρόπους είναι ένα κλασσικό παράδειγμα που η phygital εμπειρία πέρασε ανεπαίσθητα στις καταναλωτικές μας συνήθειες.

4 παραδείγματα phygital εμπειρίας

Το παραπάνω ήταν απλά ένα μικρό παράδειγμα για το πως οι νέες τεχνολογίες επηρεάζουν και μεταβάλλουν διαρκώς τη καθημερινότητα μας. Αν ακόμη και τώρα μια αμιγώς phygital εμπειρία κατά τη διάρκεια των αγορών σας ακούγεται περισσότερο επιστημονική φαντασία παρά πραγματικότητα, δείτε τα παρακάτω υπαρκτά παραδείγματα:

Ψηφιακές παραγγελίες σε καταστήματα εστίασης

Η phygital εμπειρία έχει περάσει στην εστίαση, κυρίως στον κλάδο του γρήγορου φαγητού. Εκεί που άλλοτε κάποιο άτομο έπαιρνε τις παραγγελίες, πλέον υπάρχουν μεγάλες LED οθόνες αφής με ψηφιοποιημένο τον κατάλογο και με δυνατότητες ψηφιακής παραγγελιοληψίας. Έτσι, οι πελάτες μπορούν να παραγγέλνουν ψηφιακά από τα ειδικά τερματικά έχοντας ταυτόχρονα και τη δυνατότητα να πληρώσουν επί τόπου ή να μεταβούν μονάχα για τη πληρωμή τους στο ταμείο.

Μια τέτοια phygital εμπειρία μπορεί να αυξήσει την ικανοποίηση των πελατών, αλλά και την παραγωγικότητα των εργαζομένων. Οι πελάτες αποφεύγουν την αναμονή και τον συνωστισμό για να παραγγείλουν, αλλά και οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε ένα πιο ήσυχο περιβάλλον ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα λάθος.

3D απεικόνιση προϊόντων


Η 3D απεικόνιση προϊόντων δημιουργεί μια μοναδική phygital εμπειρία αγορών για τους πελάτες. Ταυτόχρονα, τα καταστήματα που υιοθετούν την τεχνολογία αυτή μπορούν να έχουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού τους. Ο τρόπος λειτουργίας της 3D απεικόνισης είναι σχετικά απλή, ενώ υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τρόποι που αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί εμπορικά.

Η 3D απεικόνιση είναι χρήσιμη σε καταστήματα που διαθέτουν προϊόντα με μεγάλο όγκο και μια μεγάλη γκάμα προϊόντων που απαιτούν μεγάλο χώρο. Με τη χρήση της επαυξημένης πραγματικότητας (AR),  ο πελάτης μπορεί μέσα από ειδικές συσκευές να δει το ολόγραμμα κάποιου προϊόντος με τις πραγματικές διαστάσεις του. Έτσι, με τον τρόπο αυτό οι επιχειρήσεις δεν χρειάζεται να ανησυχούν για την έλλειψη χώρου εντός των καταστημάτων τους.

Επιπλέον, η phygital εμπειρία έχει περάσει και στα δοκιμαστήρια κυρίως των μεγάλων οίκων μόδας μέσω των έξυπνων καθρεπτών. Αυτοί οι έξυπνοι καθρέπτες διαθέτουν οθόνες αφής μέσω των οποίων οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν ρούχα, υποδήματα και αξεσουάρ και να δουν πως φαίνονται πάνω τους. Μπορεί οι έξυπνοι καθρέπτες να φαίνονται περιττοί σαν τεχνολογία, αλλά γλιτώνει σημαντικό χρόνο κατά τη διάρκεια των αγορών, ειδικά για εκείνους που έχουν περιορισμένο ελεύθερο χρόνο.

Η χρήση των QR Codes 

Τα QR Codes είναι συντομογραφία για το Quick Response Codes. Τα QR Codes μοιάζουν πολύ με τα barcodes και αυτό που τα χαρακτηρίζει είναι η μεγάλη χωρητικότητα για αποθήκευση και ταχύτητα ανάγνωσης (readability). Πλέον, τα QR Codes μπορεί κάποιος να τα συναντήσει σε περιοδικά, σε καταλόγους εστιατορίων και μπαρ, σε ετικέτες προϊόντων, σε επαγγελματικές κάρτες, μουσεία και πολλά άλλα ακόμη.

Τα QR Codes προσφέρουν επίσης μια phygital εμπειρία αφού για να διαβαστούν απαιτείται η χρήση κάποιας συσκευής που διαθέτει ψηφιακή κάμερα όπως ένα smartphone ή tablet. Λόγω του υψηλού όγκου της πληροφορίας που μπορεί να αποθηκευτεί σε ένα QR Code, αυτά είναι πολύ χρήσιμα τόσο για επαγγελματίες όσο και για τους καταναλωτές.

Tα QR Codes χρησιμοποιούνται ευρέως πλέον στον κλάδο της εστίασης και ιδιαίτερα στα καταστήματα γρήγορου φαγητού. Στη περίπτωση αυτή, τα QR Codes υπάρχουν πάνω στα τραπεζάκια των καταστημάτων που με το σκανάρισμα του παραπέμπει τον πελάτη στον online κατάλογο του εστιατορίου. Έτσι, οι πελάτες μπορούν να έχουν άμεσα στα χέρια τους τον κατάλογο για να παραγγείλουν χωρίς να περιμένουν πρώτα να τον φέρει κάποιος σερβιτόρος. Ταυτόχρονα, τα QR βοηθάνε και τους επαγγελματίες αφού βελτιώνουν την εξυπηρέτηση πελατών με σχεδόν μηδαμινό κόστος.

Προσωποποιημένο περιεχόμενο και διαφημίσεις μέσω της ανάλυσης δεδομένων

Το μάρκετινγκ βομβαρδίζει καθημερινά τους καταναλωτές με πληροφορίες για τις οποίες πολλές φορές δεν ενδιαφέρονται κιόλας. Άλλωστε, είναι λογικό, ως καταναλωτές, να θέλουμε να λαμβάνουμε διαφημίσεις και περιεχόμενο το οποίο μας αφορά. Έτσι, στον κόσμο του phygital retail που προσφέρει μια ολοένα και μεγαλύτερη ψηφιακή εμπειρία, η ανάλυση δεδομένων (analytics) αποτελεί σημαντικό εργαλείο για πιο στοχευμένο και αποτελεσματικότερο μάρκετινγκ.

Παράδειγμα χρήσης της ανάλυσης δεδομένων είναι τα push notifications ή οι προσωποποιημένες διαφημίσεις. Αυτά μπορούν να σταλούν σε συγκεκριμένο αριθμό πελάτων ορισμένα επιθυμητά χαρακτηριστικά, ή ακόμη και σε άτομα που βρίσκονται εντός μιας συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής. Η ανάλυση δεδομένων βοηθάει τις επιχειρήσεις να γνωρίζουν τις προτιμήσεις κάθε πελάτη. Έτσι, μπορούν να στέλνουν στοχευμένο περιεχόμενο στους πελάτες τους που είναι πιο πιθανό να αυξήσει τις τις πωλήσεις. Απ’ την άλλη, όταν οι καταναλωτές λαμβάνουν ειδοποιήσεις πάνω σε κάτι που αναζητούν, μπορούν ευκολότερα να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους.

Επιπλέον, η μηχανική μάθηση (machine learning) επιτρέπει εταιρικές ιστοσελίδες να προσωποποιούν το περιεχόμενο τους σε κάθε χρήστη. Έτσι, παίρνοντας πάλι το παράδειγμα κάποιου καταστήματος ένδυσης και υπόδησης, οι πελάτες αφού μπουν με τον προσωπικό τους κωδικό στο e-shop του καταστήματος, θα λαμβάνουν προτάσεις προϊόντων που ταιριάζουν στο προσωπικό τους στυλ. Η άντληση των δεδομένων αυτών γίνεται από παλαιότερες αγορές που πραγματοποιήθηκαν ή και από τον τύπο των προϊόντων που κάποιος παρακολουθεί συχνότερα.

Επίλογος

Το phygital, ο συνδυασμός δηλαδή του ψηφιακού και του φυσικού κόσμου έχει πολλές εφαρμογές στην επιχειρηματικότητα και ακόμη περισσότερα οφέλη για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Για το λόγο αυτό, παρατηρείται η ολοένα και συστηματικότερη εισαγωγή των τεχνολογιών αυτών που επιτρέπουν να γίνει η phygital εμπειρία πραγματικότητα.

Η δημιουργία και οι ανάπτυξη των τεχνολογιών και των εφαρμογών αυτών δεν δημιουργήθηκαν στο κενό. Αντίθετα ακολουθούν την τεχνολογική εξέλιξη και τις ολοένα μεταβαλλόμενες ανάγκες των καταναλωτών, αλλά και την ανάγκη των επιχειρήσεων για διαφοροποίηση και την απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος σε ένα διεθνοποιημένο και ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κόσμο. Το σίγουρο πάντως είναι πως το μέλλον είναι phygital αφού η εμπειρία αλλά και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει είναι μοναδικά.