Κατανοώντας την Ψηφιακή Επανάσταση: Ο Πλήρης Οδηγός για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Επιχείρηση σας vbouronikos 20 Φεβρουαρίου, 2023

Κατανοώντας την Ψηφιακή Επανάσταση: Ο Πλήρης Οδηγός για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Επιχείρηση σας

Ζούμε πλέον σε έναν κόσμο που είναι πιο ψηφιακός από ποτέ, με εκατομμύρια νέους διαδικτυακούς χρήστες κάθε χρόνο. Σήμερα υπάρχουν περί τα 5,16 δισεκατομμύρια διαδικτυακών χρηστών παγκοσμίως, οι οποίοι μόνο μέσα στο 2022 αυξήθηκαν κατά 98 εκατομμύρια (ή κατά 1,9%). Αυτό είναι το ψηφιακό πλαίσιο που καλούνται οι επιχειρήσεις παγκοσμίως να λειτουργήσουν.

Η διασυνδεσιμότητα του διαδικτύου επιτρέπει τις εταιρίες να έρθουν σε επαφή με περισσότερους καταναλωτές για την προώθηση και πώληση των προΪόντων και υπηρεσιών τους.

Αυτή η φρενίτιδα της ψηφιοποίησης δεν είναι αδικαιολόγητη αφού προσφέρει πολλαπλά οφέλη σ’ όλες τις πτυχές μιας επιχείρησης μέσω της ενσωμάτωσης ψηφιακών τεχνολογιών. Αυτή, άλλωστε, είναι και η βασική έννοια του ψηφιακού μετασχηματισμού ακούγεται συνεχώς από την πανδημία και μετά. 

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός τροφοδοτείται από τις τεχνολογικές καινοτομίες και μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις επιχειρηματικές διαδικασίες, να αυξήσει την αποδοτικότητα και να βελτιώσει την εμπειρία των πελατών.

Με τα πολλαπλά πλεονεκτήματα που προσφέρει, δεν νοείται πλέον η μη επένδυση σε λύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού. Άλλωστε, καλώς ή κακώς, αποτελεί μονόδρομος για τις επιχειρήσεις για να παραμείνουν ανταγωνιστικές στο σύγχρονο καθεστώς της επιχειρηματικότητας, της ψηφιοποίησης και της βιωσιμότητας

Από την κατανόηση της τρέχουσας κατάστασης των επιχειρήσεων, έως και την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων της ψηφιοποίησης, θα αναζητήσουμε τα βασικά στοιχεία που πρέπει να έχει μια επιτυχημένη στρατηγική ψηφιακού μετασχηματισμού.

Η τεχνολογική ενσωμάτωση έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει ψηφιακά τις επιχειρήσεις και να διαμορφώσει το μέλλον τους. Γι’ αυτό σας παρέχουμε τη γνώση και τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να εξελιχθείτε τεχνολογικά και να να μην μείνετε πίσω μέσα στη ψηφιακή επανάσταση που συμβαίνει. Όμως, πριν εμβαθύνουμε σε αυτό, ας δούμε την τρέχουσα κατάσταση του ψηφιακού μετασχηματισμού και πώς αυτή επηρεάζει τις επιχειρηματικές αποφάσεις.

Κατανοήστε την Τρέχουσα Κατάσταση της Επιχείρησης

Several men sitting in their desks working in front of their typing machines.

 

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι ένα μακρύ ταξίδι. Κάθε επιχείρηση που ξεκινάει τις διαδικασίες για την ψηφιακή της μετάβαση  οφείλει να αξιολογήσει την τρέχουσα κατάσταση των δραστηριοτήτων της, αναλύοντας τα συστήματα και τις διαδικασίες της. Αυτό είναι σημαντικό να γίνει για να βρεθούν τα δυνατά και τρωτά σημεία που υπάρχουν και να βρεθούν τυχόν βελτιώσεις. 

Επίσης, είναι σημαντική και η εξέταση της ψηφιακής ετοιμότητας που έχει μια εταιρία για την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Έτσι, θα κατανοηθούν καλύτερα οι υποδομές και οι πόροι που χρειάζονται για να προχωρήσουν οι ψηφιακές αλλαγές που σχεδιάζονται.  

Κατανοώντας την κατάσταση των επιχειρήσεών, μπορεί να δημιουργηθεί ένα σχέδιο δράσης που θα είναι καλύτερα προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους. Έτσι, θα υπάρχει μια περισσότερο εστιασμένη, αποτελεσματική και αποδοτική στρατηγική ψηφιακού μετασχηματισμού. 

Καθορίστε τους Στόχους και τις Προτεραιότητες σας

Σε κάθε στρατηγική ψηφιακού μετασχηματισμού, πρέπει να υπάρχουν σαφείς και συγκεκριμένοι στόχοι αλλά και να ορίσετε τις επιδιώξεις σας. Είναι σημαντικό, πριν ξεκινήσετε, να γνωρίζετε τι θέλει να πετύχει η επιχείρηση σας μέσω της ψηφιοποίησης. Είναι η εξυπηρέτηση των πελατών σας; Να αυξήσετε την αποδοτικότητα των υπαλλήλων σας; Ή ακόμη, να επεκτείνετε την ίδια την επιχείρηση;

Μόλις ορίσετε τους στόχους, είναι ώρα να τους θέσετε σε σειρά προτεραιότητας, ξεκινώντας από τους σημαντικότερους και αυτούς που ευθυγραμμίζονται με την αποστολή και τις αξίες σας ως εταιρία. 

Η ιεράρχηση των στόχων σας είναι ζωτικής σημασίας καθώς επιτρέπει να επικεντρωθείτε σε αυτούς που είναι κρισιμότεροι για την επιχείρηση σας. Έτσι, ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα γίνει ευκολότερος και αποτελεσματικότερος, αυξάνοντας τις πιθανότητες η στρατηγική που ακολουθείτε να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Αξιολογήστε τους Πόρους και τις Δυνατότητες σας

A woman in white long sleeve sitting in front of a laptop.

Πριν ξεκινήσετε να διαμορφώνετε την στρατηγική του ψηφιακού μετασχηματισμού σας, καλό θα ήταν να αξιολογήσετε πρώτα την εφαρμοστικότητα της όσον αφορά τους πόρους και τις ψηφιακές δεξιότητες που απαιτούνται.

Ξεκινήστε με την αξιολόγηση των εργαζομένων σας και προσδιορίστε αν θα χρειαστεί να κάνετε εκπαιδεύσεις ή προσλήψεις. Έπειτα, προχωρήστε με τον προϋπολογισμό και το εργατικό δυναμικό που θα χρειαστείτε για να λειτουργήσετε και να συντηρήσετε τις νέες τεχνολογίες.

Πάντως, θα ήταν καλό να γνωρίζετε πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει προχυπρόθεσμο και ένα μακροπρόθεσμο κόστος. Γι’ αυτό η αξιολόγηση τους πρέπει να γίνει ταυτόχρονα για να διασφαλίσετε ότι η στρατηγική σας, εκτός από βιώσιμη είναι και επεκτάσιμη.

Αξιολογώντας τους πόρους και τις δεξιότητες που υπάρχουν στον οργανισμό σας μπορείτε να εντοπίσετε πιθανά κενά. Γνωρίζοντας τα, μπορείτε να επανασχεδιάσετε τη στρατηγική σας και να κάνετε τη ψηφιακή μετάβαση σας ομαλότερη και αποτελεσματικότερη.

Αναπτύξτε Ένα Σχέδιο Δράσης

Αφού καθορίσατε τις εσωτερικές σας λειτουργίες και την κατάσταση τους, τους στόχους σας αλλά και τους πόρους που απαιτούνται, μπορείτε να ξεκινήσετε τον σχεδιασμό των δράσεων ψηφιοποίησης που θα ακολουθήσετε.

Αυτό το σχέδιο δράσης θα περιγράφει βήμα-βήμα τι χρειάζεται να κάνει επιχείρηση σας για να πορεία της προς το ψηφιακό μέλλον, ευθυγραμμίζοντας τους στόχους, την αποστολή και το όραμα σας.

Παρόλα αυτά, πρέπει να διαφυλάξετε ότι το σχέδιο που θα ορίσετε δεν θα είναι άκαμπτο. Αντ’ αυτού θα πρέπει να διακατέχεται από ευελιξία που θα επιτρέπουν τυχόν προσαρμογές που θα χρειαστούν. Ειδικά, όσον αφορά το ψηφιακό περιβάλλον, η ευελιξία είναι απαραίτητη καθώς είναι αρκετά ευμετάβλητο.

Το να υπάρχει χώρος για ευελιξία είναι μια κρίσιμη λεπτομέρεια που πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψιν στην ψηφιακή στρατηγική σας. Με αυτήν μπορείτε να προσαρμόζεστε καλύτερα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, τεχνολογίας, της αγοράς αλλά και των πελατών σας.

Συμπεριλάβετε τους Άμεσα και Έμμεσα Ενδιαφερόμενους στη Διαδικασία του Ψηφιακού Μετασχηματισμού

Για την επιτυχία κάθε πρωτοβουλίας ψηφιακής μετάβασης απαιτείται να συμμετέχουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στη διαδικασία. Καταρχάς, είναι κρίσιμο να συμπεριλάβετε τους εργαζομένους σας ώστε να μπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί και να την κάνουν κτήματα τους από νωρίς. Στο κάτω κάτω, οι εργαζόμενοι σας είναι αυτοί που θα χρησιμοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες που μπορεί να προκύψουν.

Ένας τρόπος για να εμπλακούν οι εργαζόμενοι σας θα μπορούσε να είναι μέσω κάποιας εκπαίδευσης για να βελτιώσουν τις γενικότερες ψηφιακές τους δεξιότητες ή ακόμη μπορεί να γίνεται και στοχευμένα πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο λογισμικό. Εάν ενδιαφέρεστε να παρέχετε κάποιου είδους τεχνολογική εκπαίδευση στους εργαζόμενους σας, επικοινωνήστε μαζί μας για τα διαθέσιμα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του JOIST ή δείτε τις επερχόμενες εκδηλώσεις του JOIST

Εκτός από τους εργαζομένους σας θα πρέπει να σκεφτείτε και τους πελάτες σας. Μπορεί να μην αποτελούν οργανικό κομμάτι της επιχείρησης σας, αλλά είναι άμεσα συνδεδεμένοι και ενδιαφερόμενοι. Με την εμπλοκή τους στις διαδικασίες ψηφιακού μετασχηματισμού μπορείτε να βρείτε καίριες ευκαιρίες για να βελτιώσετε την εμπειρία τους ως πελάτες. Μέσω της ανατροφοδότησης θα έχετε μια καθαρότερη εικόνα για την εμπειρία τους και θα ενισχύσει τη στρατηγική σας για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους.  

Τέλος, μην αμελήσετε τους στενότερους συνεργάτες σας. Με το δίκτυο συνεργατών που έχουν μπορείτε να επεκτείνετε το δικό σας και να έχετε ευκολότερα πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες και τεχνογνωσία.

Κάνοντας όλα τα παραπάνω σε όλα τα στάδια του ψηφιακού μετασχηματισμού σας, θα αναπτύξετε μια κουλτούρα καινοτομίας και συνεργασίας και αυξήσει τις πιθανότητας να είναι πετυχημένος και βιώσιμος.

Υλοποιήστε τη Στρατηγική Ψηφιοποίησης σας

A woman writing on a white board using a marker.

 Κατά τη φάση της υλοποίησης αναπτύσσονται οι νέες τεχνολογίες και διαδικασίες μιας επιχειρήσεις. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στάδια της στρατηγικής του ψηφιακού μετασχηματισμού καθώς σε αυτό το σημείο θα πρέπει να εκπονήσετε το κατάλληλο σχέδιο που θα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και θα διασφαλίζει ότι όλα εξελίσσονται ομαλά.
 

Θα πρέπει να περιγράψετε βήμα-βήμα την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και διαδικασιών που θα υλοποιήσετε καθώς και την εκπαίδευση και υποστήριξη των εργαζομένων σας. Επιπλέον, είναι σημαντικό να βρείτε τις πιθανές προκλήσεις και κινδύνους που μπορεί να υπάρξουν και να περιγράψετε τις πιθανές τους λύσεις με λεπτομέρεια.

Με ένα καλό σχέδιο υλοποίησης θα διασφαλίσετε τον αποτελεσματικότερο μετασχηματισμό της εταιρίας σας αλλά και ότι οι εργαζόμενοι σας είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι να ανταπεξέλθουν στις νέες απαιτήσεις. Η υλοποίηση είναι ζωτικής σημασίας να γίνει σωστά απ’ την αρχή για να έχετε τα αποτελέσματα που επιθυμείτε.

Παρακολουθήστε και Μετρήστε τα Αποτελέσματα

Καθόλη τη διάρκεια του ψηφιακού μετασχηματισμού σας είναι σημαντικό να παρακολουθείτε και να καταγράφετε την πορεία του. Μπορείτε να ξεκινήσετε από τις βασικές μετρήσεις όπως η ικανοποίηση των πελατών, το πόσο παραγωγικοί είναι οι εργαζόμενοι σας, ή πόσο αυξήθηκαν τα έσοδα σας.

Παρακολουθώντας τις μετρήσεις που είναι πολύτιμες για εσάς μπορείτε να γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή ότι η στρατηγική σας λειτουργεί και έχει αποτελέσματα. Εάν, πάλι, τα αποτελέσματα σας δεν είναι αυτό που περιμένατε, μπορείτε να προσαρμόσετε την στρατηγική σας ανάλογα.

Η συνεχής παρακολούθηση και μετατροπή των μετρήσεων σας σε αξιοποιήσιμες πληροφορίες επιτρέπει λάβετε αποφάσεις με βάση τα δεδομένα που έχετε στα χέρια σας, ώστε να επαναφέρετε τη στρατηγική του ψηφιακού μετασχηματισμούς στη σωστή τροχιά.

Αξιολογήστε και Βελτιώστε τη Στρατηγική Ψηφιακού Μετασχηματισμού σας

Η αξιολόγηση και βελτίωση της στρατηγικής ψηφιακού μετασχηματισμού σας θα πρέπει να είναι μια συνεχής διαδικασία. Αν γίνεται σωστά μπορεί να εξασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης σας και την προσαρμοστικότητα της σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο ψηφιακό κόσμο. Κάθε εταιρία οφείλει να ενημερώνεται συνεχώς για τις νέες τάσεις και καινοτομίες στον κλάδο δραστηριοποίησης τους για να βελτιώνουν συνεχώς  τη στρατηγική τους.

Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να παραμένετε συνεχώς ενημερωμένοι με τις εξελίξεις του κλάδους σας, μπορείτε να γίνετε μέλη στην Κοινότητα του JOIST. Θα μαθαίνετε πρώτοι τις νέες τάσεις που επικρατούν αλλά και πως αυτές επηρεάζουν τις επιχειρηματικές σας αποφάσεις.

Επιπλέον, κάθε επιχείρηση θα πρέπει να λαμβάνει ανατροφοδότηση από τους εργαζόμενους της, τους πελάτες της, αλλά και οποιονδήποτε άλλον συνδέεται άμεσα η έμμεσα με την εταιρία. Έτσι, μπορείτε να βρείτε εύκολα, με δεδομένα, τους τομείς που χρήζουν βελτίωσης. Γενικά, πάντως, είναι καλό να είστε ανοιχτοί σε αλλαγές για να παραμένετε πιστοί στους επιχειρηματικούς σας στόχους.

Η συνεχής αξιολόγηση και βελτιστοποίησης των λειτουργιών και των επιθυμητών αποτελεσμάτων σας είναι σημαντική για να λειτουργήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός που σχεδιάζετε.

Συμπέρασμα

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει καταστεί κρίσιμο στοιχείο κάθε σύγχρονης επιχειρηματικής στρατηγικής. Οι ραγδαίες τεχνολογικές αλλαγές εξαναγκάζουν τις επιχειρήσουν να επενδύσουν στην ψηφιοποίηση τους για να παραμείνουν ευέλικτες, ανταγωνιστικές, και να αυξήσουν την καινοτομικότητα τους.

Η καλά σχεδιασμένη και κατάλληλα προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας στρατηγική ψηφιακού μετασχηματισμού μπορεί να σας ωφελήσει με πολλούς τρόπους όπως αυξάνοντας την παραγωγικότητα σας, βελτιώνοντας την εμπειρία των πελατών και βελτιώνοντας την κερδοφορία σας.

Όμως, για να επιτευχθούν όλα αυτά, χρειάζεται να ορίσετε κάποιον υπεύθυνο για την εκπόνηση της κατάλληλης στρατηγικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό σας. Όποιος και αν είναι αυτός, θα πρέπει να γνωρίζει κάποια πράγματα εκ των προτέρων όπως την κατάσταση της εταιρίας σας, τους στόχους σας, τους πόρους και τις δυνατότητες σας, αλλά και όλους όσους εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα.

Κάνοντας την έρευνα σας και συγκεντρώνοντας τα παραπάνω στοιχεία θα καταφέρετε ο μετασχηματισμός σας να είναι πιο εστιασμένος και με περισσότερες ελπίδες για επιτυχία.

Φροντίστε να παραμένετε ενήμεροι για τις νέες τάσεις του κλάδου σας και να μην σταματάτε να αναζητάτε ανατροφοδότηση για τις διαδικασίας  σας. Με την τεχνολογία μπορείτε να βελτιώσετε σημαντικά τις καθημερινές σας λειτουργίες για να δημιουργήσετε μεγαλύτερη αξία για εσάς και τους πελάτες σας. Για κάτι τόσο πολύτιμο όσο ο ψηφιακός μετασχηματισμός σας, οφείλετε να αναπτύξετε την τέλεια στρατηγική και να την εκτελέσετε σωστά για να πετύχετε τους στόχους τους.

Θέλετε να προχωρήσετε στη ψηφιακή μετάβαση της επιχείρησης σας αλλά δεν ξέρετε από που να ξεκινήσετε; Αν χρειάζεστε βοήθεια σε οποιοδήποτε από τα βήματα ανάπτυξης μιας στρατηγικής ψηφιακού μετασχηματισμού μη διστάσετε να επικοινωνήστε με το JOIST. Οι έμπειροι συνεργάτες μας ή άλλα μέλη της JOIST Κοινότητας μπορούν να αναγνωρίσουν τις ανάγκες σας και να σας καθοδηγήσουν να βρείτε τις ψηφιακές λύσεις που χρειάζεστε.