Τι Είναι Ένας Χώρος Καινοτομίας: 6 Τρόποι για να Δημιουργήσετε το Δικό Σας vbouronikos 5 Οκτωβρίου, 2022

Τι Είναι Ένας Χώρος Καινοτομίας: 6 Τρόποι για να Δημιουργήσετε το Δικό Σας

Στον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κόσμο του σήμερα η καινοτομία είναι ένας απ’ τους βασικούς τρόπους να ξεχωρίσει μια επιχείρηση. Μέσω αυτής αποκτούν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού και μπορεί να δημιουργήσει λύσεις στις διάφορες εταιρικές και παγκόσμιες προκλήσεις.

Ωστόσο, όσο εύκολα μιλάμε για την καινοτομία, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Οι εργαζόμενοι σήμερα, κυρίως λόγω του μεγάλου φόρτου και της ταχύτητας των εξελίξεων, βρίσκονται πολύ συχνά απορροφημένοι στις καθημερινές ασχολίες τους. Έτσι, δεν δίνεται βάρος στη καινοτομία, αφού εκ των πραγμάτων, σε ένα τέτοιο περιβάλλον, είναι σχεδόν αδύνατο να εστιάσουν εκεί. Αν θέλουν οι οργανισμοί να τονώσουν την καινοτομία εκ των έσω, θα πρέπει να υιοθετήσουν μια διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά τις διαδικασίες τους.

Δεδομένου ότι η δημιουργία μιας κουλτούρας καινοτομίας από τη μια μέρα στην άλλη είναι αδύνατη, οι οργανισμοί θα πρέπει να αρχίσουν να εξετάζουν εναλλακτικές που μπορούν να συμβάλλουν σε αυτή τη προσπάθεια. Οι χώροι καινοτομίας είναι ένα καλό μέρος για ξεκινήσουν από κάπου.

Ας μάθουμε περισσότερα για τους χώρους καινοτομίας αλλά και πως μπορούν οι εταιρίες να δημιουργήσουν το δικό τους.

Τι Είναι οι Χώροι Καινοτομίας; 

Πριν δούμε τι απαιτεί η δημιουργία ενός χώρου καινοτομίας, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε γιατί τον χρειαζόμαστε. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό θα δοθεί αυτόματα αφού μάθουμε περισσότερα για το είναι οι χώροι καινοτομίας αλλά και το τι κάνουν.

Ένας χώρος καινοτομίας μπορεί να είναι οποιοσδήποτε φυσικός χώρος που διαθέτει ένα κατάλληλο και δυναμικό περιβάλλον που προσφέρει ό,τι χρειάζονται οι σύγχρονοι εργαζόμενοι για να αυξήσουν τη δημιουργικότητα τους, ειδικά πάνω σε καινοτόμα έργα.

Χώρους καινοτομίας συνήθως συναντάμε σε πανεπιστήμια αλλά και σε κάποιες επιχειρήσεις. Αυτά παίρνουν διάφορες μορφές όπως τα λεγόμενα fab labs, maker spaces, χώρους συνεργασίας (co-working) ή living labs.

Το Makers Space στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST

Ένας χώρος καινοτομίας είναι εκεί για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να ξεφύγουν από την παραδοσιακή καθημερινή ρουτίνα της εργασίας. Είναι ένας χώρος που εμπνέει τους εργαζόμενους και τους εμπλέκει σε συζητήσεις που σχετίζονται με τον εταιρικό μετασχηματισμό και την αλλαγή. Γι’ αυτό, πυρήνας κάθε χώρου καινοτομίας είναι οι άνθρωποί που ανήκουν σε αυτόν.

Από το σχεδιασμό τους, οι χώροι καινοτομίας επιδιώκουν να προωθήσουν την ενεργή ανταλλαγή ιδεών και να παρέχουν τα μέσα για τη δοκιμή νέων.

Αυτά είναι τα κύρια οφέλη που προσφέρουν οι χώροι καινοτομίας στους οργανισμούς:

 1. Πρόσβαση σε χρήστες όταν η δημιουργία και ο σχεδιασμός κάποιου προϊόντος βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο
 2. Δεσμούς με τη βιομηχανία
 3. Χώρος υποστήριξης της διδασκαλίας και της έρευνας
 4. Ένα διεπιστημονικό σημείο συνάντησης.

6 Πράγματα που Πρέπει να Έχουν οι Χώροι Καινοτομίας

Είναι αλήθεια πως οι χώροι καινοτομίας είναι αρκετά δυσεύρετοι παρόλο που οι επιχειρήσεις τους χρειάζονται περισσότερο από ποτέ. Οι οργανισμοί που πιστεύουν πως χρειάζονται αυτή την επιπλέον έμπνευση και δημιουργικότητα που προσφέρει ένας χώρος καινοτομίας, αλλά δεν μπορούν να βρουν ένα τέτοιο μέρος στη πόλη τους, μπορούν να επιχειρήσουν να δημιουργήσουν το δικό τους. Ίσως να μην είναι τόσο αποτελεσματικός όσο ένας πραγματικός χώρος καινοτομίας, αλλά είναι ό,τι πιο κοντινό θα μπορούσαν να έχουν.

Αυτά είναι μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν οι χώροι καινοτομίας:

1. Μεγάλους Χώρους για να Χωράνε Όλες οι Ομάδες

Η επιλογή του σωστού χώρου είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξετάσουν οι οργανισμοί όταν σκέφτονται τη δημιουργία του δικού τους χώρου καινοτομίας.

Για παράδειγμα, οι μικρότερες ομάδες μπορούν να χωρέσουν ακόμη και κάποιο σχετικά μικρό meeting room, ενώ οι μεγαλύτερες θα χρειαστούν σίγουρα περισσότερο χώρο για να είναι όλοι άνετα.

2. Αρκετά και Εύκολα στη Μετακίνηση Έπιπλα για την Αύξηση της Παραγωγικότητας

Η έμπνευση μπορεί να έρθει οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή ενώ υπάρχουν σημεία στο χώρο ή και έπιπλα που φαίνεται να λειτουργούν καλύτερα για κάποιους.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι χώροι καινοτομίας, σε όλο τον κόσμο, φροντίζουν να εξοπλίζουν τους χώρους τους με πολλά και διαφορετικά έπιπλα, όπως γραφεία ρυθμιζόμενου ύψους, καρέκλες με ροδάκια, βραχίονες για οθόνες κ.λπ.

3. Τεχνολογίες Αιχμής για Καλύτερα Αποτελέσματα

Η τεχνολογία είναι το θεμέλιο κάθε σύγχρονου χώρου εργασίας. Ομοίως, ένας χώρος καινοτομίας θα πρέπει να είναι εξοπλισμένος με τις τεχνολογικές λύσεις που χρειάζονται οι ομάδες για να αυξήσουν τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία, και τη εύρεση νέων ιδεών.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να παρέχουν υπολογιστές και τάμπλετ ικανά να διεκπεραίωσουν όλες τις απαιτούμενες εργασίες, γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο, και ό,τι άλλο ψηφιακό εργαλείο απαιτείται για τη διατήρηση της παραγωγικότητας και της δημιουργικότητας σε υψηλά επίπεδα.

Ευτυχώς, ο ψηφιακός μετασχηματισμός στη μεταπανδημική εποχή έχει αφήσει τις επιχειρήσεις πιο έτοιμες από ποτέ να παρέχουν στους υπαλλήλους τις τεχνολογικές υποδομές και τα εργαλεία που χρειάζονται.

4. Μίνιμαλ Σχεδιασμό για τη Μείωση των Περισπασμών

Οι περισπασμοί είναι συνηθισμένοι σε έναν χώρο εργασίας, ειδικά αν πρόκειται για ανοιχτό χώρο (open space). Όλοι επηρεάζονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο από τους περισπασμούς στην εργασίας, αλλά, συνήθως, ο καθένας είναι υπεύθυνος για να βρει τον τρόπο που μπορεί να λειτουργήσει σε έναν τέτοιο περιβάλλον.

Όμως, αντί να αφήνουμε κάτι τέτοιο στα χέρια των υπαλλήλων, οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να εξαλείψουν τους περισπασμούς.

Αυτό που οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν είναι να δημιουργήσουν ένα όσο πιο μίνιμαλ χώρο καινοτομίας μπορούν. Έτσι, αντί να σκέφτονται τι επιπλέον θα μπορούσαν να προσθέσουν στο χώρο, μπορούν να ξεκινήσουν αναλογίζονται τι άλλο θα μπορούσαν να αφαιρέσουν.

Για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ χώρου καινοτομίας μπορούν να εφαρμοστούν τα παρακάτω:

 • Η πρόσληψη καθαριστών για να διατηρούνται οι επιφάνειες καθαρές και τακτοποιημένες
 • Ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης χαρτιού με τη βοήθεια της τεχνολογίας το οποίο είναι και καλό για το περιβάλλον
 • Aσύρματη σύνδεση όπου είναι δυνατό για να μην διατρέχουν το χώρο καλώδια
 • Αρκετοί αποθηκευτικοί χώροι όπως ντουλάπια, καρότσια, και ράφια για να είναι όλα οργανωμένα.

5. Φωτεινά Χρώματα στο Χώρο για να Έχουν Ενέργεια οι Εργαζόμενοι

Ένας χώρος καινοτομίας θα πρέπει να είναι ένας συναρπαστικός χώρος που ενεργοποιεί τους εργαζομένους και τους παρακινεί να γίνουν περισσότερο δημιουργικοί.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το χρώμα μπορεί να δώσει τον τόνο σε έναν χώρο και ότι τα φωτεινά χρώματα είναι ιδανικά σε ένα χώρο εργασίας. Οι φωτεινές αποχρώσεις αυξάνουν την παραγωγικότητα, τη δημιουργικότητα αλλά και την ευτυχία των εργαζομένων. Αντίθετα, τα σκούρα χρώματα κουράζουν και δημιουργούν ένα υποτονικό περιβάλλον που δεν βοηθάει στην έμπνευση.

Όσοι διστάζουν να δημιουργήσουν ένα πολύχρωμα χώρο καινοτομίας μπορούν να κάνουν κάτι πιο απλό. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν φωτεινά χρώματα μόνο σε ορισμένα σημεία. Ακόμη και έτσι, ο χώρος θα φωτιστεί αρκετά και να προσφέρει τα οφέλη του.

An office with bright colors

6. Ένα Ιδιαίτερο Όνομα για να Ξεχωρίζει

Είναι άλλο πράγμα να λέμε “πάμε στην αίθουσα συσκέψεων” και άλλο το “πάμε γωνιά της καινοτομίας” για παράδειγμα. Ένας χώρος καινοτομίας θα πρέπει να είναι ένα ξεχωριστό περιβάλλον από όλα τα υπόλοιπα και ένα ευφάνταστο όνομα θα το κάνει να ξεχωρίσει.

Στην τελική, οι χώροι καινοτομίας είναι ένα μέρος για να γινόμαστε δημιουργικοί. Όταν τους δίνουμε ιδιαίτερα ονόματα, εκτός του ότι ακούγονται καλύτερα, λειτουργούν επίσης και ως το σύνθημα για να μπαίνουν οι εργαζόμενοι σε μια περισσότερο δημιουργική διάθεση.

Συμπέρασμα

Η καινοτομία δεν είναι ποτέ αρκετή για τον κόσμο των επιχειρήσεων. Μέσω αυτής, καταφέρνουν να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές αλλά και να δώσουν λύσεις τόσο στις εταιρικές όσο και τις παγκόσμιες προκλήσεις που υπάρχουν.

Αλλά το να είναι κανείς πραγματικά καινοτόμος είναι μια μακρά διαδικασία και δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί. Γι’ αυτό οι οργανισμοί πρέπει επιτέλους να σταματήσουν απλά να το συζητάνε και περάσουν στη πράξη.

Μια τέτοια πράξη μπορεί να είναι η εργασία από έναν χώρο καινοτομίας που θα κάνει τη εταιρική καθημερινότητα περισσότερο δημιουργική και καινοτόμα.

Για το λόγο αυτό, οι εταιρίες που δυσκολεύονται να βρουν ένα χώρο καινοτομίας για να εργάζονται οι ομάδες τους μέσα σε αυτόν, μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο της δημιουργίας ενός δικού τους χώρου αφιερωμένο στη καινοτομία.

 Για τη δημιουργία ενός χώρου καινοτομίας θα χρειαστεί μεταξύ άλλων:

 • Να υπάρχει αρκετός χώρος
 • Διαφορετικά είδη εργονομικών επίπλων που μετακινούνται εύκολα
 • Τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό
 • Ένας μίνιμαλ σχεδιασμένος χώρος
 • Φωτεινά χρώματα
 • Ένα έξυπνο όνομα

Έχοντας διαβάσει το παρόν άρθρο, θα γνωρίζετε πλέον τι είναι οι χώροι καινοτομίας, πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αύξηση της δημιουργικότητας των ομάδων, αλλά και πως οι επιχειρήσεις μπορούν να δημιουργήσουν το δικό τους χώρο καινοτομίας.

JOIST Ένας Χώρος Καινοτομίας για Όλους

Η δημιουργία ενός χώρου καινοτομίας απαιτεί πολλή προσπάθεια, σκέψη και έξοδα, ενώ το τελικό αποτέλεσμα δεν θα είναι πάντα το καλύτερο. Ο λόγος είναι ότι ο πυρήνας ενός χώρου καινοτομίας είναι η κοινότητα που το περιβάλλει, αφού βασίζεται στη διεπιστημονικότητα και τη συνεργασία.

Συνεπώς, οι οργανισμοί που δημιουργούν τους δικούς τους χώρους καινοτομίας μπορούν να απολαύσουν μόνο ένα μέρος του συνόλου των πλεονεκτημάτων που εκείνοι προσφέρουν.

Αν θέλετε η εταιρική σας ομάδα να εργάζεται σε έναν πραγματικό χώρο καινοτομίας με μια ζωντανή, διεπιστημονική κοινότητα που διέπει η φιλοσοφία της συνεργασίας, σκεφτείτε το Πάρκο Καινοτομίας JOIST.

ENJOIST Cafe στο JOIST Πάρκο Καινοτομίας

Διαθέτει χώρους γραφείων και χώρους co-working για ελεύθερους επαγγελματίες, νεοφυείς επιχειρήσεις και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Makers Space για τη δημιουργία καινοτόμων λύσεων, το ENJOIST! Café που οι ομάδες μπορούν να απολαμβάνουν ροφήματα και σνακ μέσα στη μέρα τους, τη δυνατότητα φιλοξενίας εκδηλώσεων ή συνεδρίων μέσω των οποίων μπορούν να έρθουν σε επαφή με άλλους επαγγελματίες, καθώς και Προγράμματα Upskilling & Reskilling για να ανταποκρίνονται πάντα οι δεξιότητες τους στις τρέχουσες απαιτήσεις της αγοράς.

Για να ξεκινήσετε ή για να μάθετε περισσότερα για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η εργασία στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST,  το οποίο είναι ανοιχτό σε ψηφιακούς νομάδες, εργαζόμενους εξ’ αποστάσεως αλλά και επιχειρήσεις όλων των τύπων και μεγεθών, επισκεφθείτε σήμερα το JOISTPark.eu.